Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προώθηση ενεργειακών projects και ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας προτείνει το ΕΒΕΑ

Προώθηση ενεργειακών projects και ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας προτείνει το ΕΒΕΑ
Με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος παρουσιάζει τους έξι τομείς της οικονομίας που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν επενδυτικές κινήσεις 
Η προώθηση μεγάλων ενεργειακών projects που αξιοποιούν τη γεωπολιτική θέση της χώρας και η περαιτέρω ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας είναι οι δυο από τους έξι τομείς της οικονομίας, στους οποίους σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση από την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, παρουσιάζει τους έξι τομείς της οικονομίας στους οποίους θα μπορούσαν να υποστηριχθούν επενδυτικές κινήσεις στρατηγικής σημασίας, σημειώνοντας ότι απαιτείται Εθνικό Σχέδιο για την πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 100 δις ευρώ στις οποίες θα συνδυάζεται η κρατική σφραγίδα με την στρατηγική σύμπραξη ιδιωτών επενδυτών.
Οι έξι τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η πρόταση του ΕΒΕΑ είναι οι εξής:

• Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων,

• Δημιουργία Εμπορευματικών Κέντρων και Κόμβων Συνδυασμένων Μεταφορών

• Ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων

• Προώθηση μεγάλων ενεργειακών projects

• Αξιοποίηση των Λιμένων

• Αξιοποίηση του Παράκτιου Μετώπου της Αττικής

Ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα, πρόταση του κ. Μίχαλου επικεντρώνεται στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, στην ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου- Κύπρου –Ελλάδας, καθώς και στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων που πέραν της αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού της χώρας θα μπορούσαν να οδηγήσουν και στην δημιουργία παραγωγικής βάσης ανεμογεννητριών και σχετικού εξοπλισμού.

Αναλυτικότερα για τον τομέα της ενέργειας στην επιστολή του κ. Μίχαλου σημειώνονται τα εξής:

Ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων: Η προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της χώρας, θα δημιουργήσει σημαντικά περιβαλλοντικά, αλλά και αναπτυξιακά οφέλη όπως κινητοποίηση επενδύσεων, δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στη φάση κατασκευής και λειτουργίας των έργων, αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος των νησιωτικών περιοχών της χώρας και μείωση ρύπων από τη λειτουργία των παλαιάς τεχνολογίας Θερμικών Σταθμών Παραγωγής, συμβολή στην εξασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα για τη δημιουργία παραγωγικής βάσης ανεμογεννητριών και σχετικού εξοπλισμού.
Το σχέδιο αυτό θα πρέπει, να συνδυαστεί με την ουσιαστική αναβάθμιση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς των ΑΠΕ.
Χρειάζεται ένα πλαίσιο που θα χαρακτηρίζεται από σαφήνεια, σταθερότητα και κανόνες οι οποίοι διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Προώθηση μεγάλων ενεργειακών projects: Η Ελλάδα αποτελεί κόμβο των ενεργειακών διαδρόμων της Ευρώπης.
Το πλεονέκτημα αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί συστηματικά, μέσα από την προώθηση σημαντικών έργων, με συμφωνίες στο πλαίσιο της ενεργειακής διπλωματίας, με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και αξιοποίηση των ευκαιριών χρηματοδότησης από πόρους της Ε.Ε.

Ενδεικτικά:

• Δημιουργία Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

• Δημιουργία συνδέσμου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης