Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Πρώτα υλοποίηση των προαπαιτούμενων και μετά η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Πρώτα υλοποίηση των προαπαιτούμενων και μετά η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ
Εντός του Οκτωβρίου 2016 αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και με μία νέα δόση 6,1 δισ. ευρώ
Εντός του προγραμματισμένου πλαισίου τελεί η επερχόμενη εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η έγκριση της οποίας θα ακολουθήσει την «έκθεση συμμόρφωσης» που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε ούτως ή άλλως αντικείμενο του άτυπου Eurogroup που θα συνέλθει στην Μπρατισλάβα στις 9 Σεπτεμβρίου 2016.
Αυτό επεσήμαναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά και από το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδος Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας και όχι έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής βοήθειας.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που επικαλειται η γερμανική εφημερίδα, έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) στις 10 Οκτωβρίου 2016 και, κατά πάσα πιθανότητα, ούτε πριν την εκπνοή του 2016.
Σύμφωνα με τις πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, για να εκταμιευθεί η υποδόση πρέπει να διαπιστώσουν πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων-ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).
Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την απαραίτητη «έκθεση συμμόρφωσης» και στη συνέχεια θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Εντός του Οκτωβρίου 2016 αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και με μία νέα δόση αξίας 6,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου 2016 στην Μπρατισλάβα, στο Συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει καταγραφεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου 2016, σύμφωνα με την οποία «η πρόσθετη εκταμίευση, μετά το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης, συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης