Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα μείωση στα φορολογικά έσοδα τον Αύγουστο – Η κυβέρνηση επισπεύδει μελλοντικά μέτρα του μνημονίου

Νέα μείωση στα φορολογικά έσοδα τον Αύγουστο – Η κυβέρνηση επισπεύδει μελλοντικά μέτρα του μνημονίου
Το επιτελείο Τσακαλώτου έχει ετοιμάσει εφεδρικό σχέδιο μέτρων για την ανάταση των κρατικών εσόδων
Σχέδιο ενδυνάμωσης των φορολογικών εσόδων εξετάζει η κυβέρνηση ώστε να ανακοπεί ο κατήφορος των φορολογικών εσόδων που συνεχίστηκε και τον Αύγουστο του 2016 σημαίνοντας τον συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης που ξεκινά με τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την καταιγίδα των φόρων που πλήττει τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι εισπράξεις παρέμειναν σε χαμηλές πτήσεις τον Αύγουστο του 2016, μειωμένες κατά 80 εκατ. ευρώ με 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, γεγονός το οποίο συνέβαλε στο να διευρυνθεί σε πάνω από 670 εκατ. ευρώ η «τρύπα» των εσόδων του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016.
Στην κυβέρνηση δείχνουν να μην ανησυχούν πλην όμως το επιτελείο Τσακαλώτου έχει ετοιμάσει εφεδρικό σχέδιο μέτρων για την ανάταση των κρατικών εσόδων ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή του μισθολογικού «κόφτη» που καραδοκεί πάνω από τον προϋπολογισμό και να εξυπηρετηθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος.             
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε περίπου 40.000 φορολογούμενους που βρέθηκαν εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων ή εναλλακτικά να ξεκινήσει νωρίτερα η επιβολή κάποιων μέτρων που επρόκειτο να εφαρμοσθούν από το 2017, όπως η επιβολή φόρου στον καφέ ή ο ΕΦΚ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.         
Το σχέδιο θα το συζητήσει με τους δανειστές, οι οποίοι στις 12 Σεπτεμβρίου έρχονται στην Αθήνα για να εξετάσουν τις δεκαπέντε μνημονιακές δράσεις που περιλαμβάνει η ενδιάμεση αξιολόγηση, με τα μεγαλύτερα «αγκάθια» αυτής να είναι η στελέχωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.
Το κλιμάκιο θα παραμείνει μέχρι τις 16-17 Σεπτεμβρίου στη χώρα μας πριν παραδώσει τη σκυτάλη για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Όπως έχουν διαμηνύσει οι δανειστές, ο βαθμός δυσκολίας αυτής της επισκόπησης θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της πρώτης, δεδομένου ότι περισσότερες από 40 μνημονικές δράσεις πρόκειται να περάσουν από το «μικροσκόπιο» του κουαρτέτου.
Το «πακέτο» δράσεων του δεύτερου γύρου έχει πολλές και επικίνδυνες στροφές, με την πιο… απότομη να είναι αυτή με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Της αξιολόγησης θα προηγηθεί η κατάθεση του  προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού στη βουλή σ.σ. την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, 3 του μήνα) και πιθανότατα το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2017-2020).
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί μία από τις «βασικές παραδοτέες» δράσεις του νέου ελέγχου.
Από την άλλη η κυβέρνηση φαίνεται να έχει «χωνέψει» το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να μειώσουν κάτω από το 3,5% τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 που είναι το μεγάλο της άγχος ώστε να αποκλείσει την ενεργοποίηση του μισθολογικού «κόφτη».

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης