Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα λάθη στο Ε9 που θα κοστίσουν ακριβά στους φορολογούμενους! - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα λάθη στο Ε9 που θα κοστίσουν ακριβά στους φορολογούμενους! - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
To υπουργείο παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να αλλάξουν τα στοιχεία που έχουν υποβάλει πληρώνοντας το μισό πρόστιμο από το κανονικό.
Τέσσερις μήνες παράταση στην ισχύ των χαμηλών προστίμων για να προχωρήσουν οι φορολογούμενοι στη διόρθωση των λαθών τους στη δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους δίνει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ να μην εμφανιστούν «φουσκωμένα» εξαιτίας των όποιων λαθών υπάρχουν στα Ε9.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος ακινήτων που προκύπτει από τη χρήση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο Ε9 να είναι ιδιαίτερα υψηλός εξαιτίας των λανθασμένων στοιχείων που έχουν δοθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να αλλάξουν τα στοιχεία που έχουν υποβάλει πληρώνοντας το μισό πρόστιμο από το κανονικό.
Σχετική  τροπολογία που έχει κατατεθεί τους δίνει αυτή την δυνατότητα καθώς παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2016 (αντί της καταληκτικής ημερομηνίας της 29ης Ιουλίου 2016) η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 ετών 2010 και επομένων.

Υπενθυμίζεται ότι το κανονικό πρόστιμο για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 ανέρχεται σε 100 ευρώ κατ' έτος.
Εφόσον οι αλλαγές γίνουν έως το τέλος Νοεμβρίου, τότε οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 50 ευρώ κατ' έτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αιτιολογική έκθεση που συνόδευε την τροπολογία, αναφέρεται πως παρατείνεται η προθεσμία που είχε παρασχεθεί στους φορολογουμένους να υποβάλουν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, με μειωμένους στο μισό τους σχετικούς πρόσθετους φόρους ή τα πρόστιμα για τα οποία θα απαιτηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις εφορίες, προκειμένου να απεικονίσουν ορθά την περιουσιακή τους κατάσταση, δεδομένου ότι όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία, υπάρχουν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ορθός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, ένας από τους λόγους που ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια ήταν ιδιαίτερα υψηλός κατά τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις που εκτέλεσε το υπουργείο Οικονομικών, είναι η ύπαρξη των λανθασμένων στοιχείων στα Ε9. Η κυβέρνηση προχώρησε τελικά στην εξαίρεση για φέτος των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, αλλά οι υπόχρεοι θα πρέπει να ελέγξουν τις δηλώσεις τους για να διορθωθούν τα λάθη.
Το ίδιο καλούνται να πράξουν και οι υπόλοιποι κάτοχοι ακινήτων και μάλιστα άμεσα, ώστε να προλάβουν το ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του φόρου θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet το αργότερο έως τα τέλη του μήνα, καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Οπότε οι υπόχρεοι έχουν λίγες ημέρες προθεσμία να διαπιστώσουν την ορθότητα των στοιχείων των ακινήτων τους στο Ε9, αν θέλουν να προλάβουν την παραλαβή ενός «φουσκωμένου» εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ.

 Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν έως τώρα διαπιστώσει ότι τα λάθη που γίνονται συνήθως στη σύνταξη του Ε9 και οδηγούν σε αυξημένο ΕΝΦΙΑ αφορούν:

• Τη δήλωση των βοηθητικών χώρων ως κύριων, με αποτέλεσμα να μην επιβάλλεται ο μειωμένος κατά 90% φόρος σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

• Τη λανθασμένη δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Αν δεν δηλωθεί το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, τότε ο φόρος που καταλογίζεται δεν είναι σωστός. Στην πράξη, όταν είναι μεγαλύτερη η ηλικία του επικαρπωτή, είναι υψηλότερο και το μέρος του φόρου του ακινήτου που χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

• Τη λανθασμένη καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου και του ορόφου.

Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 5 Αυγούστου, 08:15

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης