Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σακέλλης (Σ.Ε.Ε.Ν.) στο bankingnews: 1 στους 2 επιβάτες της ακτοπλοΐας ταξιδεύει με... προσφορές

tags :
Σακέλλης (Σ.Ε.Ε.Ν.) στο bankingnews: 1 στους 2 επιβάτες της ακτοπλοΐας ταξιδεύει με... προσφορές
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν) κ. Μιχάλης Σακέλλης είπε στο bankingnews
Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από την ακτοπλοΐα και την επιβατική κίνηση.
Οι γενναίες προσφορές των ακτοπλοϊκών εταιρειών που φθάνουν στα επίπεδα του 50% αξιοποιούνται από τον έναν στους δύο επιβάτες διατηρώντας έτσι την κίνηση σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ Μιχάλης Σακέλλης είπε στο bankingnews ότι ο φετινός στόχος είναι η κίνηση των επιβατών να κινηθεί στα περυσινά επίπεδα αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή ότι η οικονομική κρίση καθιστά σχεδόν απαγορευτική την προοπτική των διακοπών για τους Έλληνες σε ένα νησί του Αιγαίου.
Ο κ. Μιχάλης Σακέλλης υποστηρίζει ότι το 70% των επιβατών προέρχεται από τον εσωτερικό τουρισμό και μόνο το 30% αφορά τους ξένους τουρίστες.
Τα προσωρινά στοιχεία εμφανίζουν μικρή υποχώρηση της επιβατικής κίνησης τον Ιούνιο ενώ τον Ιούλιο διατηρείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Ο πιο καθοριστικός μήνας της τουριστικής περιόδου είναι ο Αύγουστος όπως και για την ακτοπλοΐα καθώς κορυφώνεται επιβατική κίνηση.
Το ενδιαφέρον των τουριστών στρέφεται κυρίως προς τις Κυκλάδες ενώ παρουσιάζει μικρή κάμψη της κίνησης προς τα Δωδεκάνησα ενώ οι γραμμές προς την Κρήτη εμφανίζουν την ίδια επιβατική κίνηση με πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου λόγω του προσφυγικού προβλήματος έχουν δεχθεί μικρό αριθμό τουριστών παρά τις σημαντικές προσφορές των ξενοδόχων.
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα συμβάλουν στην ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών των εταιρειών της ακτοπλοΐας και επανέλαβε ότι ο φετινός στόχος είναι να διατηρηθεί η επιβατική κίνηση στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και η αύξηση της επιβατικής κίνησης την τελευταία διετία επανέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου (Blue Star, HSW, Μινωικές και ΑΝΕΚ).
Να σημειωθεί ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου από το 2009 μέχρι το 2014 είχαν προκαλέσει ζημιές στην ακτοπλοΐα η οποία πλέον βρίσκει ένα σημείο ισορροπίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας το πρώτο εξάμηνο του 2016, ο αριθμός των επιβατών που μετακινήθηκε από το Λιμάνι του Πειραιά προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ανήλθε σε 1.036.473 έναντι 1016 582 του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Ο αριθμός των επιβατών που αποβιβάστηκε στο λιμάνι του Πειραιά έφθασε σε 894.331 το πρώτο εξάμηνο του έτους έναντι 921.217 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Από το λιμάνι του Πειραιά προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού επιβιβάστηκαν399.523 και αποβιβάστηκαν 411.947 ταξιδιώτες από 417.992 και 413.015 αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης