Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κονδύλια 2,3 δισ. από ΕΣΠΑ και ληξιπρόθεσμα χρέη επιστρατεύει η κυβέρνηση για να ξεδιψάσει την αγορά

Κονδύλια 2,3 δισ. από ΕΣΠΑ και ληξιπρόθεσμα χρέη επιστρατεύει η κυβέρνηση για να ξεδιψάσει την αγορά
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας ενόψει της κρίσιμης αξιολόγησης το Φθινόπωρο
Με τα λεφτά που πήρε από τους δανειστές - και μοιράζει ήδη - για τα ληξιπρόθεσμα, 1,8 δισ. ευρώ, και με αυτά του ΕΣΠΑ 522 εκατ. ευρώ, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να ξεδιψάσει την αγορά που παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα αφυδατωμένη.
Δεν πρόκειται για κάποιο μεγάλο ποσό, 2,322 δισ. ευρώ, ωστόσο μπορεί να σταθεί ικανό για επανεκκίνηση της οικονομίας εν όψει της κρίσιμης αξιολόγησης του Φθινοπώρου.
Ήδη ένα ποσό της τάξης των 780 εκατ. ευρώ έχει εκταμιευθεί προκειμένου να πληρωθούν χρέη που έχει το κράτος προς τους ιδιώτες, ενώ γίνονται προσπάθειες από το Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να ενταθεί ο ρυθμός εκκαθάρισης αυτών των οφειλών.
Από την άλλη, τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει και η ένεση ρευστότητας από το ΕΣΠΑ.
Μέσα στον Αύγουστο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των 33.948 επενδυτικών προτάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2,28 δισ. ευρώ, που κατατέθηκαν.
Από αυτές θα χρηματοδοτηθούν περίπου 8.500 έως 9.000 επενδυτικά σχέδια με συνολικά 522 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για έργα που εντάσσονται στον πρώτο κύκλο των δράσεων αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων, νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τουρισμού.
Καθώς τα λεφτά δεν φτάνουν για όλους, θα ικανοποιηθεί το 25% αυτών ων επενδυτικών σχεδίων σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση.
Θα γίνει, ωστόσο, προσπάθεια να μεταφερθούν πόροι από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια.
Οπως ανέφερε ο ίδιος, οι υποβολές αιτήσεων αυξήθηκαν σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά και την καθοριστική διευκόλυνση που παρείχε ο ανοιχτός καταπιστευτικός λογαριασμός (escrow account) σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα εκταμίευσης των πόρων χωρίς να απαιτείται εγγύηση προκαταβολής
Η αξιολόγηση των προτάσεων θα ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου και η χρηματοδότηση των σχεδίων θα αρχίσει να γίνεται εντός του 2016 σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το οποίο εκτιμά πως από τα παραπάνω προγράμματα θα δημιουργηθούν 15.000 νέες θέσεις εργασίας.
• Ο μεγαλύτερος αριθμός προτάσεων κατατέθηκε για τη δράση της ενίσχυσης πτυχιούχων με 16.193 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ.
Από αυτές εκτιμάται ότι θα ικανοποιηθούν 2.065 αιτήσεις, ή μία στις οκτώ.
• Για τη δράση αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατατέθηκαν 9.577 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ όταν το πρόγραμμα δίνει 220 εκατ. ευρώ.
Κατά τον Αλ. Χαρίτση, είναι πολύ ενθαρρυντικό το στοιχείο ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι διατεθειμένες να επενδύσουν 1 δισ. ευρώ από ίδια κεφάλαια για την αναβάθμισή τους.
Ωστόσο λόγω προϋπολογισμού τα χρήματα θα μοιραστούν σε περίπου 2.060 επιχειρήσεις ή μία στις πέντε.
• Η δράση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας συγκέντρωσε 6.626 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 340 εκατ. ευρώ. Θα επιλεγούν προς ενίσχυση περίπου 1.270 προτάσεις.
• Η δράση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων που είχε προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, συγκέντρωσε 2.522 επενδυτικές προτάσεις ύψους 324 εκατ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη δράση έχει την καλύτερη αναλογία καθώς μία στις δύο προτάσεις θα χρηματοδοτηθεί (1.650 εταιρείες).
Νέες δράσεις του ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να προκηρύξει για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας το υπουργείο Οικονομίας το προσεχές διάστημα, ποντάροντας στην αναθέρμανση της οικονομίας από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
Εκτός από τον δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης των δράσεων για την αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, την αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον τουρισμό και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία προγραμματίζεται η προκήρυξη δράσεων:
• Για τη σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα. Θα ενισχυθούν με 370 εκατ. ευρώ συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.
• Για την ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων ή την επέκταση υφιστάμενων, με συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ
• Για την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Η ενίσχυση θα αφορά κυρίως τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που προβάλλεται ως βασικό αίτημα των επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.
• Για τη δικτύωση των επιχειρήσεων μέσω της δημιουργίας clusters.
Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας και θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.
• Για την επιχορήγηση ελληνικών φορέων που συνεργάζονται με φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δικτύων ERANETs, ελάχιστου προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ.
•Για την αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των logistics και των τεχνολογιών πληροφορικής & επικοινωνιών», καθώς και για το «ψηφιακό voucher», δηλαδή για κουπόνια αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αξιοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών (π.χ. POS) από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι συγκεκριμένες δράσεις θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.
• Για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, την αναβάθμιση εταιρειών franchising καθώς και επιχειρήσεων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας.
Και αυτές οι δράσεις θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.
Ήδη εκδόθηκε η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη δράση αφορά την κατάρτιση και εξειδίκευση στελεχών σε τομείς που θεωρούνται αναγκαίοι, όπως λ.χ. ναυτιλιακά στελέχη εξειδικευμένα στην αλλαγή των μηχανών από Diesel σε LNG κ.λπ.

Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη Ενημέρωση: 00:50, Πέμπτη 28 Ιουλίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης