Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανδρεάδης (πρόεδρος ΣΕΤΕ): Θα κλαίμε όλοι μαζί αν δεν αλλάξουν οι συντελεστές φορολογίας

Ανδρεάδης (πρόεδρος ΣΕΤΕ): Θα κλαίμε όλοι μαζί αν δεν αλλάξουν οι συντελεστές φορολογίας
«Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κράτησε μικρό καλάθι για τις αεροπορικές αφίξεις τουριστών την επόμενη χρονιά»
Τα δύσκολα για τον Τουρισμό θα έρθουν το 2017 εξαιτίας της βαριάς φορολογίας που τον καθιστούν μη ανταγωνιστικό, ενώ οι επιχειρήσεις μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι σχεδόν ακατόρθωτο να διατηρήσουν την κερδοφορία τους.
Το μήνυμα αυτό στέλνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης προς του αρμόδιους, ο οποίος δεν συμμερίζεται τις προσδοκίες ορισμένων για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τη νέα χρονιά, όταν το περιβάλλον αλλάζει γρήγορα και οι επιχειρήσεις υπερφορολογούνται.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι οι εννέα στις δέκα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρουσιάζουν ζημιές/ διότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στερούν από τις επιχειρήσεις το ποσό των 800 εκατ. ευρώ και προστέθηκαν από τη νέα φορολογία. Πρόσθεσε ότι με τη διαδικασία αυτή οι νόμιμες επιχειρήσεις πληρώνουν το «μάρμαρο»/ ενώ το υπουργείο Οικονομικών στην ουσία αφήνει στο απυρόβλητο και εκτός φορολογικού πλαισίου τις μισθώσεις των καταλυμάτων, με το ύψος τις φοροδιαφυγής να υπολογίζεται στα επίπεδα των 270 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η μη έκδοση αποδείξεων κοστίζει 230 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Ο κ. Α. Ανδρεάδης τόνισε ότι χάνονται 500 εκατ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομιών επιλέγει να φορολογεί τις νόμιμες επιχειρήσεις.
Ο ίδιος αναμένει ότι τα προβλήματα θα ενταθούν για την εγχώρια τουριστική αγορά εφόσον ανοίξουν και πάλι, όπως αναμένεται, οι ανταγωνιστικές αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Ο κ. Ανδρεάδης είπε χαρακτηριστικά ότι «θα έρθει η στιγμή που θα κλαίμε όλοι μαζί, αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα με τους φορολογικούς συντελεστές».
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κράτησε μικρό καλάθι για τις αεροπορικές αφίξεις τουριστών την επόμενη χρονιά, λέγοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες αναμένονται να μειώσουν τις διαθέσιμες θέσεις σε προορισμούς όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Ο ίδιος εκτίμησε πως η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει πιθανότατα με άνοδο αεροπορικών αφίξεων στα επίπεδα 5%-6%, κάτι που θα φέρουν μικρή αύξηση τουριστικών εισπράξεων της τάξης του 1%-2%.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα την πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα. Ανέφερε μάλιστα, πως τα όποια οφέλη προκύψουν από τουρίστες οι οποίοι θα επιλέξουν τελικά την Ελλάδα αντί για την Τουρκία ίσως είναι μικρότερα από τις απώλειες που αναμένονται εξαιτίας των Τούρκων τουριστών που δεν θα έρθουν φέτος στη χώρα μας.
Οι προβλέψεις ανέφεραν ότι ανέμεναν τουλάχιστον 1,2-1,3 εκατ. Τούρκοι επισκέπτες, έναντι 1,1 εκατ. το 2015.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης