Τελευταία Νέα
Οικονομία

Endeavor Greece: Το πρώτο σε εξαγωγές «προϊόν» της Ελλάδας είναι το… ανθρωπινό δυναμικό

Endeavor Greece: Το πρώτο σε εξαγωγές «προϊόν» της Ελλάδας είναι το… ανθρωπινό δυναμικό
Από το 2008 μέχρι και σήμερα οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν παραγάγει πάνω από 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ στις χώρες που μετεγκαταστάθηκαν
Μία δυσάρεστη αλήθεια αποκαλύπτει η έρευνα της Endeavor Greece, η οποία διαπιστώνει πως το πρώτο σε εξαγωγές «προϊόν» της χώρας μας είναι το… ανθρωπινό δυναμικό.
Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, συγκεκριμένα 350.000, έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, με τους περισσότερους από αυτούς να διαθέτουν υψηλότατο μορφωτικό επίπεδο, κάτι που τους χαρίζει ικανοποιητικές αποδοχές σε όποια χώρα μεταναστεύσουν.
Η έρευνα λοιπόν καταγράφει την προστιθέμενη αξία και τα φορολογικά έσοδα που δημιουργούν στις χώρες υποδοχής οι Έλληνες που έφυγαν για το εξωτερικό την περίοδο 2008-2016.
Στο σύνολο τους λοιπόν, από το 2008 μέχρι και σήμερα οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν παραγάγει πάνω από 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ στις χώρες που μετεγκαταστάθηκαν.
Από το παραπάνω ποσό, τα 12,9 δισ. ευρώ συμβάλλουν στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής (κυρίως Γερμανία και Αγγλία), ενώ τα 9,1 δισ. ευρώ προστίθενται στα φορολογικά έσοδα (7,9 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και 1,2 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ).
Επισημαίνεται πως το 49% των Ελλήνων εργαζομένων στη χώρα μας επιθυμεί να την εγκαταλείψει, προκειμένου να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό.
Στη δεύτερη θέση ακολουθούν τα προϊόντα πετρελαίου (7,2 δισ.), τα προϊόντα αλουμινίου (1,3 δισ.), τα φάρμακα (0,7 δισ.), το ελαιόλαδο (0,5 δισ.), τα ψάρια, οι ελιές, τα προϊόντα καπνού, τα πληροφοριακά συστήματα και τα τυροκομικά προϊόντα με 0,4 δισ., το βαμβάκι και τα ροδάκινα (0,3 δισ.).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης