Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ταμείο με τα «συν» και τα «πλην» του Economist κάνει το οικονομικό επιτελείο - Έρχεται δύσκολο Φθινόπωρο

Ταμείο με τα «συν» και τα «πλην» του Economist κάνει το οικονομικό επιτελείο - Έρχεται δύσκολο Φθινόπωρο
Κατά τον Χαρδούβελη το χρέος έχει επιβαρυνθεί κατά περίπου 50 δισ. εκ των οποίων 30-35 δισ. αφορούν τις τράπεζες και το υπόλοιπο προήλθε από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Έχοντας 60 μέρες στην διάθεση της πριν την «μάχη» του Σεπτεμβρίου με τους θεσμούς  η ελληνική πλευρά  ξεκινά από σήμερα κιόλας την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που έστειλαν από το βήμα του Economist και οι τέσσερις πλευρές των δανειστών ( ΔΝΤ - ΕΕ – ΕΚΤ - ESM).
Όπως και αυτά που απεκόμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε στο περιθώριο του συνεδρίου με διάφορους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Αυτό βέβαια που πρέπει να… χωνέψει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να αναθεωρηθεί.
Τούτο οι θεσμοί όχι μόνο φρόντισαν να το κάνουν σαφές αλλά ταυτόχρονα έκοψαν τον  βήχα στην Αθήνα που στόχευε σε πλεονάσματα της τάξης του 1,5% με 2% του ΑΕΠ στη μεταμνημονιακή εποχή.
Επίσης, συνέστησαν στην Ελλάδα να αναλάβει την… ιδιοκτησία του τρίτου μνημονίου.
Μάλιστα η Ρουμάνα οικονομολόγος Ντέλια Βελκουλέσκου, που μίλησε για λογαριασμό του ΔΝΤ στο ίδιο συνέδριο, πήγε ένα βήμα πιο κάτω την κουβέντα βάζοντας μέσα στο κάδρο των θερινών συστάσεων από τους δανειστές και την επισήμανση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Μεταφέροντας τη γραμμή Τόμσεν στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα σε πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στα παράλια της Αττικής, η κ. Βελκουλέσκου υποστήριξε ότι το τρίτο μνημόνιο δεν βγαίνει ακόμη και αν ληφθούν όλα τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ (ασφαλιστικό, εισόδημα, έμμεσοι φόροι), τα οποία μαζί με αυτά του «κόφτη» στις δαπάνες (2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ) φθάνουν στα 9 δισ. ευρώ!
Οπως είπε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, «χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα.
Ακόμη και με πλήρη εφαρμογή δεν είναι αρκετά (…τα μέτρα)». Αφού επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι χρειάζεται βαθιά ελάφρυνση χρέους, τόνισε ότι η αύξηση των ήδη υψηλών φόρων και η μείωση των συντάξεων δεν οδηγούν στην επίτευξη των στόχων.
Η «σκληρή» Ντέλια, αφού ένωσε τη φωνή της με την Αθήνα για την καθιέρωση πιο ρεαλιστικών στόχων όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, στάθηκε στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ μίλησε για αναβολή κάποιων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι οι αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, που δεν συνάδουν με το πρόγραμμα. Για την ίδια, αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους, ο κίνδυνος του Grexit θα συνεχίσει να καραδοκεί…
Ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ είναι παρατηρητής τώρα στο πρόγραμμα και ότι είναι πρόθυμο να συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα αν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ποσοτικοποιηθούν τώρα, ανεξαρτήτως του ότι θα εφαρμοστούν από το 2018 και συνάδουν με τη μελέτη βιωσιμότητας του Ταμείου.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, κινήθηκε στο «τροπάριο» του προϊσταμένου του (Κλάους Ρέγκλινγκ) εμμένοντας στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.
Οπως δήλωσε, η πρόκληση της δεύτερης αξιολόγησης είναι η εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν στον πρώτο έλεγχο.
«Η εφαρμογή θέτει άλλες προκλήσεις. Χρειάζεσαι να κινητοποιήσεις τη δημόσια διοίκηση, να αντιμετωπίσεις κατεστημένα συμφέροντα.
Η διαχείριση του δημόσιου τομέα θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση» επισήμανε, κάνοντας αναφορά και στην ανάγκη να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και ο μηχανισμός συλλογής εσόδων.
Είπε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση μέτρων ασφαλιστικού, «κόκκινων» δανείων κ.λπ.
Εκλεισε την ομιλία του στέλνοντας στο οικονομικό επιτελείο το εξής μήνυμα: Η Ελλάδα οφείλει μετά τη νομοθέτηση να περάσει στην εφαρμογή των μέτρων.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΕSΜ, Κλάους Ρέγκλινγκ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ζημιογόνες –όπως τις χαρακτήρισε– συνέπειες των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
«Αντί για 3 μήνες οι διαπραγματεύσεις κράτησαν 9, αφενός προκαλώντας καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αφετέρου αυξάνοντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη» υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε πως ο μόνος τρόπος για να μπει η Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάκαμψης είναι να αποκτήσει «ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής», θυμίζοντας πως το φθινόπωρο έρχεται η δεύτερη αξιολόγηση.
Διά στόματος Γιώργου Χουλιαράκη η κυβέρνηση απάντησε στον γενικό διευθυντή του ΕSΜ ότι η δεύτερη αξιολόγηση, παρότι «καυτή» λόγω της ατζέντας των εργασιακών θεμάτων της, θα κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες…
Ως το τέλος Οκτωβρίου, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στην ομιλία του ανέβασε τους τόνους για τα πρωτογενή πλεονάσματα προκαλώντας τον εκπρόσωπο του ESM, Νικόλα Τζαμαριόλι.
Εμμένουμε στην υπόσχεση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αλλά μετά πρέπει να επανεξετάσουμε τα πλεονάσματα και να είναι μεσοπρόθεσμα 1,5%-2%, είπε ο Γ. Χουλιαράκης, για να «εισπράξει» από τον Νικόλα Τζαμαριόλι την απάντηση ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για 3,5% και μετά το πρόγραμμα, για διάστημα που, όπως είπε, δεν θέλει όμως να προσδιορίσει.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης αντέτεινε ότι λίγες χώρες έχουν πετύχει επί σειρά ετών τόσο υψηλά πλεονάσματα. Ακόμη σε αυτό ο Τζαμαριόλι είχε απάντηση, λέγοντας ότι υπάρχουν και παραδείγματα για το αντίθετο.
«Εγώ είπα τι έχετε δεσμευτεί να κάνετε, αλλά φυσικά μπορείτε να το επαναδιαπραγματευτείτε» δήλωσε το στέλεχος του ΕSM.
Το «παρών» στο Λαγονήσι όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ομιλητής. Γιατί ήρθε; Για μία πρώτη άτυπη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς πάνω στα 45 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.
Να μην ανοίγουν πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και να γίνουν λιγότερες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας συνέστησε το στέλεχος του ΟΟΣΑ Αλβάρο Φερέιρα, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μίλησε για «2η ελληνική κρίση» και εκτίμησε ότι κάθε χρόνο φεύγει από την τσέπη κάθε Ελληνα το ποσό των 2.000 ευρώ εξαιτίας της κρίσης αυτής.
Είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η στασιμότητα και χαρακτήρισε καταστροφική τη δημοσιονομική προσαρμογή που βασίζεται στη φορολόγηση.
Εκτίμησε ότι το χρέος έχει επιβαρυνθεί κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 30-35 δισ. ευρώ αφορούν τις τράπεζες και το υπόλοιπο προήλθε από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης