Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ζημίες - ρεκόρ το 2016 για τις εισηγμένες; - Οκτώ στις δέκα δε δημοσίευσαν τα αποτελέσματα για το α' τρίμηνο 2016

Ζημίες - ρεκόρ το 2016 για τις εισηγμένες; - Οκτώ στις δέκα δε δημοσίευσαν τα αποτελέσματα για το α' τρίμηνο 2016
Η πραγματική εικόνα των μεγεθών των εισηγμένων λοιπόν θα γίνει γνωστή στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016
Οκτώ στις δέκα εισηγμένες εταιρείες αξιοποίησαν τη νέα νομοθεσία και απέφυγαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα, για το α' τρίμηνο 2016.
Πρόκειται για το νόμο 4.374 που ψηφίστηκε στη Βουλή στις αρχές Απριλίου, ο οποίος καθιστά πλέον προαιρετική την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών για τα τρίμηνα ενώ παραμένει υποχρεωτική η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του πρώτου και δευτέρου εξαμήνου του οικονομικού έτους.
Επίσης η δημοσίευση του εξαμήνου ολοκληρώνεται σε τρείς μήνες αντί δύο μηνών που ήταν μέχρι πρότινος.
Η πραγματική εικόνα των μεγεθών των εισηγμένων λοιπόν θα γίνει γνωστή στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι όσοι έκαναν χρήση του νέου νόμου μάλλον δεν είχαν κάτι θετικό να πουν στους επενδυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε το τμήμα ανάλυσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προκύπτει ότι μόλις 35 εισηγμένες έδωσαν πληροφορίες για τα οικονομικά τους μεγέθη στην επενδυτική κοινότητα.
Από τον δείκτη FTSE-25 ανταποκρίθηκαν 17 εισηγμένες.
Από την κύρια αγορά 14 εταιρείες.
Θετική αίσθηση έκανε ότι βρέθηκαν 4 εταιρείες από τη χαμηλή διασπορά και ενημέρωσαν τους επενδυτές για την πορεία των μεγεθών τους.
Ο συνολικός αριθμός των εισηγμένων ανέρχεται σε 148 εταιρείες δηλαδή 113 εισηγμένες κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους.
Πάντως οι διοικήσεις που ενημέρωσαν τους επενδυτές είχαν κάτι θετικό να τους αναφέρουν και είναι προφανές ότι οι επενδυτές θα το αξιολογήσουν ανάλογα.
Από το σύνολο των 35 εταιρειών προκύπτει ότι τα λειτουργικά κέρδη ήταν αυξημένα και διαμορφώθηκαν στο 1,3 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι 1,2 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Είναι εμφανές ότι οι διοικήσεις κατάφεραν και μείωσαν τα κόστη τους και έκοψαν τις άσκοπες δαπάνες που… ροκάνιζαν τα λειτουργικά τους έσοδα.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες που προχώρησαν σε ανακοινώσεις προκύπτει ότι είχαν κέρδη μετά από φόρους στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Οι συστημικές τράπεζες παρουσίασαν καθαρά κέρδη ύψους 44,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 1 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Ο κύκλος εργασιών χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών ήταν μειωμένος κατά 11,54% και διαμορφώθηκε στα 8 δισ ευρώ έναντι 9 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι διοικήσεις των εταιρειών κερδίζουν τη μάχη έναντι της οικονομικής ύφεσης.
Οι εταιρείες που έδωσαν… τροφή για μελέτη σε αναλυτές και επενδυτές προήλθαν από την κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Πρόκειται για τις εισηγμένες:
Ικτίνος , Ιντραλότ , Κορρές , Νηρεύς , Πετρόπουλος , Υγεία , Frigoglass , Quest , Kleemann , MIG , Paperpack , Quality&Reliability , Attica bank και Τράπεζα Κύπρου. Από τον FTSE-25 είναι οι εταιρείες.
Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ ΕΧΑΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν Folli Follie, Grivalia, Lamda Development.
Από την κατηγορία χαμηλής διασποράς είναι οι εταιρείες Εθνική Πανγαία, Καρέλιας Attica Συμμετοχών και η Trastor.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν αποτελέσματα (Εθνική Τράπεζα , Eurobank, Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς).

Νίκος Θεοδωρόπουλος

ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης