Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, με το νέο σχέδιο δόμησης

Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, με το νέο σχέδιο δόμησης
Η συμφωνία εξασφαλίζει την προσαρμογή του Σχεδίου στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΠΕ28/2015) και διατηρεί το ίδιο τίμημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ
«Ξεπαγώνει» το σχέδιο της επένδυσης του Αστέρα της Βουλιαγμένης με το νέο σχέδιο που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας που προβλέπει αλλαγές στη δόμηση χωρίς ωστόσο να αλλάζει το αρχικό τίμημα για τον επενδυτή.
Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2015 υπογράφηκε η νέα συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με την Jermyn Street Real Estate Fund IV LP για την υποβολή του τροποποιημένου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για την αξιοποίηση της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ».
Η συμφωνία εξασφαλίζει την προσαρμογή του Σχεδίου στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΠΕ28/2015) και διατηρεί το ίδιο τίμημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Το νέο ΕΣΧΑΔΑ που υποβλήθηκε στο ΣτΕ, σε σχέση με τον πρώτο που είχε απορριφθεί είναι πολύ φιλικό στο περιβάλλον και δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα της περιοχής, αλλά παραμένει ένα σχέδιο που είναι οικονομικά βιώσιμο.

Με βάση το νέο ΕΣΧΑΔΑ:

Διατηρούνται και αναβαθμίζονται τα εν λειτουργία ξενοδοχεία (Αρίων, Καμπάνες, Ναυσικά) ενώ κατεδαφίζεται το εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο ξενοδοχείο Αφροδίτη - Αναγείρονται περίπου 13 αυτοτελείς πολυτελείς κατοικίες, αντί 100 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του συγκροτήματος υιοθετούνται σύγχρονες μέθοδοι περιβαλλοντικού σχεδιασμού και ενισχύεται η φύτευση της χερσονήσου Το προσαρμοσμένο Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Αστέρα είναι σε πλήρη συμμόρφωση προς το εκδοθέν υπ’ αρ. 28/2015 Πρακτικό Επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το οποίο απορρίφθηκε το αρχικό σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ.
Ειδικότερα, το νέο σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ, μέσω ευρύτατων προσαρμογών, προβλέπει σαφώς διευρυμένες εκτάσεις πρασίνου, ως ζώνες προστασίας φυσικού τοπίου, οι οποίες θα διαφυλάξουν τον χαρακτήρα του ακινήτου, με παράλληλη διατήρηση του φυσικού ανάγλυφου και απαγόρευση κάθε νέας δόμησης.
Επιπλέον, μειώνεται δραστικά ο αριθμός κατοικιών, αφού το προσαρμοσμένο ΕΣΧΑΔΑ επιτρέπει την ανοικοδόμηση, κατά μέγιστο, 15 ανεξαρτήτων κατοικιών.
Παράλληλα, μέριμνα έχει ληφθεί προκειμένου να μην ανατρέπεται η κυρίαρχη χρήση του Τουρισμού, ενώ η περιορισμένη εισαγωγή χρήσης κατοικίας έχει συνοδό χαρακτήρα, τελεί δε σε συνέργια με την κυρίαρχη χρήση του Τουρισμού και αποφεύγεται η δημιουργία οικισμού, αφού η συνολική δόμηση της ζώνης με χρήση κατοικίας δεν θα ξεπερνά τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα.
Ακόμη περιέχει ειδικές προβλέψεις τόσο για την απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών, που δεν τελούν σε συμφωνία προς το φυσικό περιβάλλον, όσο και για την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού στις ακτές.

Το ιστορικό της συμφωνίας

Το Ιούνιο του 2014 μπήκε η υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και τον Ιανουάριο του 2015 δόθηκε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Όμως στη συνέχεια υπήρξε απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την αίτηση ακύρωσης κατοίκων των Δήμων Βουλιαγμένης, της Βούλας και της Βάρης κατά της ΔΕΑΑ για τη μεταβίβαση του Ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ το Μάρτιο του 2015 Το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «Έγκριση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου» (ΕΣΧΑΔΑ) με βάση το οποίο επρόκειτο να γίνει η αξιοποίηση της ζώνης, αντιδρώντας ουσιαστικά στη δημιουργία ενός μεσαίου οικισμού και στην εγκατάσταση συνολικά 100 πολυτελών κατοικιών.

Οι όροι δόμησης με το νέο σχέδιο

Στην έκταση του ακινήτου που είναι 304.429 τ.μ. η συνολική δόμηση σήμερα ανέρχεται στα 77.155 τ.μ. εκ των οποίων τα 54.980τ.μ. είναι εντός σχεδίου δόμησης και τα 22.175 τ.μ. εκτός σχεδίου.
Πρακτικά, περίπου το 1/3 της δόμησης μέσα στο συγκρότημα ήταν αυθαίρετο!
Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση με το νέο Σχέδιο παραμένει στα ίδια επίπεδα (56.500 τ.μ.), αλλά πέφτει από τις 77.155 τ.μ. που είναι σήμερα η δόμηση, δηλαδή θα υπάρξουν 20.655 τ.μ. με λιγότερο τσιμέντο.
Η επιτρεπόμενη δόμηση στο πρώτο σχέδιο για χρήση κατοικίας που απορρίφθηκε από το ΣτΕ, ήταν 39.000 τ.μ., ενώ στο δεύτερο 15.000 τ.μ.
Από τις 100 κατοικίες που έλεγε το πρώτο σχέδιο, εντέλει θα ανεγερθούν έως 15.
Σύμφωνα με το νέο ΕΣΧΑΔΑ, οι προτεινόμενες ως προστατευόμενες περιοχές πρασίνου ανέρχονται στα 216.833 τ.μ. έναντι των 140.520 τ.μ. που προέβλεπε το σχέδιο που απορρίφθηκε.
Συνολικά το νέο σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει δόμηση 56.500 τ.μ., κάλυψη 10%, ζώνες προστασίας 216, 833 τ.μ., ζώνες δόμησης 85.031 τ.μ., χρήση ξενοδοχείου 41.500 τ.μ., χρήση κατοικίας 15.000 τ.μ. και αριθμό κατοικιών 15.

Τα οφέλη από το νέο σχέδιο

Με το νέο σχέδιο αναδεικνύεται ο τουριστικός χαρακτήρας του Αστέρα Ακόμη ενισχύεται διεθνώς το προφίλ της Ελλάδας ως τουριστικού, αλλά και επενδυτικού προορισμού ενώ δημιουργούνται εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στον σχεδιασμό, την κατασκευή, αλλά και την λειτουργία του έργου στην αναβαθμισμένη του μορφή.

Οι Αρχαιολογικοί Χώροι

Να σημειωθεί ότι με επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων τον Ιανουάριο του 2016 γινόταν σαφής αναφορά για την προστασία, ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Αστέρα (ναός Απόλλωνος Ζωστήρα), καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Απρίλιο έδωσε την έγκρισή του για το σχέδιο αξιοποίησης του Αστέρα.
Ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρα ρητά εξαιρείται από οποιαδήποτε αξιοποίηση, αφού δεν έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Βρίσκεται σε εγγύτητα με το ακίνητο, αλλά είναι σαφώς εκτός των ορίων της αξιοποίησης.
Μικρή έκταση του περιβάλλοντα χώρου εμπίπτει στη ρύθμιση με ΕΣΧΑΔΑ, η οποία ορίζει την περιοχή αυτή ως ζώνη απολύτου προστασίας, η οποία παραμένει αδόμητη, σε συμφωνία με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΑΧ/Φ43211149/113904/13939/6398 Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΦΕΚ ΑΑΠ/402/2013).
Άλλωστε, ο όποιος καθορισμός όρων δόμησης στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου μνημείου δεν εμπίπτει της αρμοδιότητας του ΤΑΙΠΕΔ.
Εντός του ακινήτου προβλέπεται η διατήρηση ζώνης αρχαιολογικής προστασίας, πλήρους προστασίας, με πλήρη απαγόρευση δόμησης, με σκοπό την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ζώνη διάφορη του ναού του Απόλλωνος Ζωστήρος.

Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΣΧΑΔΑ
ΕΚΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΣΧΑΔΑ 301.864,99 τμ
ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΑΝΑΨΥΧΗ - ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟ
ΧΩΡΙΟ
ΔΟΜΗΣΗ 56.500 τμ
ΚΑΛΥΨΗ 10%
ΖΩΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 216.833 τμ
ΖΩΝΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ 85.031 τμ
ΧΡΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ 41.500 τμ
ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 15.000 τμ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Μέγιστο 15


Νίκος Θεοδωρόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης