Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ΕΤΕΑΝ βάζει τα λεφτά και οι τράπεζες καλούνται να αναλάβουν το ρίσκο!

tags :
Το ΕΤΕΑΝ βάζει τα λεφτά και οι τράπεζες καλούνται να αναλάβουν το ρίσκο!
Το ΕΤΕΑΝ δίνει παράταση στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΜμΕ μέχρι τις 15 Ιουλίου ενώ η εκταμίευση του δανείου μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου
«Βολές» κατά του εγχώριου τραπεζικού συστήματος έριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ, Κώστας Γαλιάτσος, για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στη χρηματοδότηση των ΜμΕ.
Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ προβλέπει τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με συνολικά κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η εκταμίευση των κεφαλαίων του ΕΤΕΑΝ απαιτούν και τη συμμετοχή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με ισόποσα κεφάλαια.
Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ έβγαλε στη «σέντρα» τις εγχώριες τράπεζες οι οποίες ζητούν εγγυήσεις σε ρευστό από τις μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι στη πράξη αδυνατούν να το ανταποκριθούν.
Σε ερώτηση του bankingnews, ποιο είναι το ρίσκο που αναλαμβάνει το ΕΤΕΑΝ και αν θα μπορούσε το ΕΤΕΑΝ να έχει ρόλο εγγυητή;
Ο κ. Γαλιάτσος ανέφερε ότι το ΕΤΕΑΝ αναλαμβάνει ρίσκο.
Όμως έκανε σαφές ότι τα κεφάλαια πρέπει να επιστραφούν στο Ταμείο και άφησε να εννοηθεί ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική αξιολόγηση γίνεται από τις τράπεζες, οι οποίες θεωρούν ότι τα αιτήματα των ΜμΕ δεν μπορούν ικανοποιηθούν, διότι τα επιχειρηματικά σχέδια δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη για χρηματοδότηση ή το ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό.
Πάντως, το ΕΤΕΑΝ δίνει παράταση στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΜμΕ μέχρι τις 15 Ιουλίου ενώ η εκταμίευση του δανείου μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι ΜμΕ επιχειρήσεις έχουν ένα μήνα προθεσμία για την ένταξη στο πρόγραμμα, το οποίο να σημειωθεί προβλέπει επιτόκια δανεισμού χαμηλότερα έως 50% σε σχέση με το επιτόκιο που δίνει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Συνολικά έχουν εγκριθεί 366 δάνεια και η συνολική τους αξίας ανέρχεται σε 30.376.252 με αποτέλεσμα το ύψος των κεφαλαίων προς διάθεση ανέρχονται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, ανέφερε ότι «οι τράπεζες είναι κλειστές για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» και πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια της ομάδας δράσης υπό τον κ. Ράιχνμπαχ, συμμετείχαμε ως ομάδα εκπροσώπησης σε επίπεδο Προέδρων στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε μία ομάδα εργασίας. Ζητήσαμε και εμείς και η ΕΣΕΕ – επιτακτικά- να μας δίνονται τα στοιχεία των λόγων απόρριψης των δανείων όχι βεβαίως αυτά που αφορούν στα προσωπικά δεδομένα. Από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες συναντήσαμε πλήρη άρνηση».
Ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι οι τράπεζες παραμένουν εχθρικές απέναντι στην επιχειρηματικότητα υπογραμμίζοντας ότι το 50% των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων – προ κρίσης- δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τις τράπεζες, δεν χτυπούσε καν τις πόρτες των τραπεζών – δεν τολμούσε.
Το υπόλοιπο 50%, όταν τις χτυπούσε έβρισκε το 80% των αιτημάτων του -ή και περισσότερο- έπαιρνε απορριπτική απάντηση από τις τράπεζες.
Αυτό τα χρόνια των μνημονίων έχει χειροτερέψει παρά την μεγάλη στήριξη που πήραν οι τράπεζες από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ προβλέπουν:

Α) Τη χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης από 10.000 έως 300.000 ευρώ.
Η διάρκεια αποπληρωμής φθάνει έως του 48 μήνες.
Το επιτόκιο διαμορφώνεται έως 50% χαμηλότερα σε σχέση με τα ισχύοντα τραπεζικά επιτόκια.

Β) Δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς.
Το ύψος των δανείων είναι από 10.000 έως 800.000 ευρώ.
Η διάρκεια αποπληρωμής διαμορφώνεται από τα 5 έως 12 χρόνια.
Και στην περίπτωση αυτή το επιτόκιο είναι χαμηλότερο έως 50%.

Το ΕΤΕΑΝ, με την βοήθεια των δύο οργανώσεων θα επιδιώξει την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως:
- Διεύρυνση του δανεισμού με την χορήγηση μικροπιστώσεων μέχρι 10.000 ευρώ.
- Πρόβλεψη όσο το δυνατόν περισσότερων και ευέλικτων εγγυοδοτικών προϊόντων.
- Διεύρυνση της συμμετοχής στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων, όχι μόνο για τα “start ups”, τα οποία εν πολλοίς δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά αλλά και για τα “follow ups” και τα “restarts”.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης