Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Συμμετοχή της Ελλάδας στο QE ακόμη και τον Σεπτέμβριο του 2016 - Θα ανοίξει ο δρόμος για τους επενδυτές

Τσακαλώτος: Συμμετοχή της Ελλάδας στο QE ακόμη και τον Σεπτέμβριο του 2016 - Θα ανοίξει ο δρόμος για τους επενδυτές
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τη λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μπορεί να συμβάλουν στο να φύγει η απειλή του Grexit από το τραπέζι
Τα ελληνικά ομόλογα θα είναι σύντομα επιλέξιμα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
Αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο για χαλάρωση των capital conrols καθώς και για τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Όπως τονίζει ο υπουργός, οι περιορισμοί σχετικά με την κίνηση των κεφαλαίων έχουν ήδη χαλαρώσει, ενώ υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη απελευθέρωση αυτών των περιορισμών.
«Είμαι αισιόδοξος ότι από το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή σε αυτό το επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE θα ακολουθήσει από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα ομολόγα που διακρατά η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Ιουλίου 2016.
«Έχω την πεποίθηση ότι το ελληνικό χρέος θα είναι επιλέξιμο στη ποσοτική χαλάρωση έως το Σεπτέμβριο του 2016», δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Τσακαλώτος.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τη λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μπορεί να συμβάλουν στο να φύγει η απειλή του Grexit από το τραπέζι, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει τον δρόμο στους επενδυτές.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, τρεις είναι οι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας.
Η συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ, η εξόφληση των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου και η ευρύτερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ οι τράπεζές της έχουν χάσει την πρόσβαση στις κανονικές γραμμές χρηματοδότησης.
Ο παραπάνω αποκλεισμός ήταν απόρροια της σύγκρουσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές το 2015, η οποία γέννησε την αμφιβολία για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας και τη θέσης της στην Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης