Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Οι υψηλοί φόροι στην Ελλάδα ευνοούν τον ξένο ανταγωνισμό προειδοποιεί ο Παπαδόπουλος (Forthnet)

Bloomberg: Οι υψηλοί φόροι στην Ελλάδα ευνοούν τον ξένο ανταγωνισμό προειδοποιεί ο Παπαδόπουλος (Forthnet)
Για τον Πάνο Παπαδόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Forthnet, το χειρότερο είναι ότι οι νέοι φόροι δεν θα επιβαρύνουν τις ξένες ανταγωνιστικές εταιρείες
Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών για το πλεονέκτημα το οποίο αναμένεται να αποκτήσουν οι ξένοι ανταγωνιστές τους, οι οποίοι δεν θα επιβαρυνθούν από την υπέρμετρη φορολογία που νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, για τον Πάνο Παπαδόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Forthnet, το χειρότερο είναι ότι οι νέοι φόροι δεν θα επιβαρύνουν τις ξένες ανταγωνιστικές εταιρείες.
Όπως τονίζει, οι νέοι φόροι κάνουν ακόμα πιο δύσκολο τον αγώνα που δίνει κόντρα σε εταιρείες όπως η Netflix.
«Οι φόροι θα οδηγήσουν σε εξαιρετικά επαχθείς συνθήκες άδικου ανταγωνισμού προς όφελος ξένων εταιρειών που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου και τα έσοδα τους δεν φορολογούνται στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Και προσθέτει ότι «ο φόρος στην συνδρομητική τηλεόραση θα δημιουργήσει πρωτοφανείς δυσμενείς συνθήκες που θα υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας συνδρομητικής τηλεόρασης».
Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι νέοι φόροι αποτέλεσαν μέρος της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα, τους ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, γεγονός που θα επισκιάσει τις συνέπειες από τα νέα φορολογικά μέτρα.
Για τον διευθύνονται σύμβουλο της Forthnet πάντως, η αδικία του φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση είναι εξόφθαλμη.
Η Forthnet διαθέτει περίπου μισό εκατομμύριο συνδρομητές.
Ένας συνδρομητής πληρώνει περίπου 62 ευρώ το μήνα για ένα μπουκέτο καναλιών, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες, σειρές και άλλα προγράμματα καθώς και μια γραμμή σταθερού τηλεφώνου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας, η εισηγμένη έχει αρχίσει να χρεώνει επιπλέον 6,2 ευρώ το μήνα για τον φόρο στην συνδρομητική.
Στον αντίποδα, η διαδικτυακή υπηρεσία Netflix, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα νωρίτερα το 2016, χρεώνει μόλις 7,99 ευρώ το μήνα για το βασικό πακέτο παροχών.
Εκπρόσωπος της Netflix αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Bloomberg σχετικά με τον φόρο στην συνδρομητική τηλεόραση.
Η αμερικάνικη εταιρεία χρεώνει τους συνδρομητές με έναν φόρο επί των πωλήσεων, τον οποίον καταβάλλει στο ελληνικό κράτος.
Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε πως το Netflix δεν παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες με τις ελληνικές εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης και ότι δεν έχει έδρα της Ελλάδα, οπότε δεν μπορεί να φορολογηθεί για τα κέρδη που βγάζει στην χώρα.
Επιβάρυνση και για τον ξενοδοχειακό κλάδο
Ο ξενοδοχειακός κλάδος αναμένεται επίσης να σηκώσει το βάρος της αυξημένες φορολογίας.
Εκτός από τις αυξήσεις στον εταιρικό φόρο και στο ΦΠΑ, η ελληνική τουριστική βιομηχανία, η οποία προσφέρει το 18,5% του ελληνικού ΑΕΠ, θα υπόκειται από το 2018 και σε ένα φόρο πληρότητας.
«Την ώρα που το κράτος υπερφορολογεί μέχρι ασφυξίας τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα, χάνει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ έσοδα από τον ανεξέλεγκτο δανεισμό ιδιωτικών κατοικιών σε επισκέπτες» δηλώνει στο Bloomberg ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Με τους νέους φόρους το κράτος δεν κατάφερε να διαφυλάξει τη «φορολογική συμμετρία» μεταξύ ξενοδοχείων και υπηρεσιών όπως το AirBnB, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Bloomberg ότι οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τις υπηρεσίες αυτές για την αποτελεσματική φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών έχει προειδοποιήσει ότι η αύξηση στον φόρο κατανάλωσης στην μπύρα θα κοστίσει θέσεις εργασίας και θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα σε έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε
Για τον κ. Παπαδόπουλο της Forthnet, οι επιπρόσθετοι φόροι μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ, μειώνοντας τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.
«Το κράτος θα χάσει σημαντικά έσοδα με την επιβολή τέτοιων υπερβολικών φόρων» προειδοποίησε.
Οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν ράλι με όχημα τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της.
Τον περασμένο μήνα, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών κατέγραψε μία από τις καλύτερες επιδόσεις σύμφωνα με το Bloomberg, και έμεινε πίσω μόνο από χρηματιστηριακή αγορά της Νιγηρίας.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποδώσει τις υψηλότερες αποδόσεις, σύμφωνα με τον δείκτη World Bond του Bloomberg.
Ωστόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν εμφανίζονται το ίδιο ενθουσιώδεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης