Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καθυστερούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, έχοντας ως τιμή εκκίνησης την εμπορική αξία

Καθυστερούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, έχοντας ως τιμή εκκίνησης την εμπορική αξία
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας είπε στο bankingnews ότι οι διαδικασίες στην ουσία θα τεθούν σε εφαρμογή τους επόμενους 6 μήνες
Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η διαδικασία των πλειστηριασμών. παρότι υπάρχει λίστα αναμονής που ξεπερνά τα 60.000 ακίνητα.
Το νέο καθεστώς που εφαρμόζεται από τις αρχές Ιουνίου προβλέπει ότι ο μόνος αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος για το σκοπό αυτό, υποχρεούται να προσλάβει κατά την κρίση του πιστοποιημένο εκτιμητή φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται από το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του Συλλόγου συμβολαιογράφων Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου & Δωδεκανήσων, είπε στο bankingnews ότι η νέα διαδικασία δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη καθώς πρόκειται καινούργια μεταβολή στη νομοθεσία ενώ όσοι πλειστηριασμοί έγιναν πριν τις αρχές Ιουνίου έγιναν στην αντικειμενική αξία του ακινήτου χωρίς όμως να υπάρχει ενδιαφέρον.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Γιώργος Μήτσης, είπε στο bankingnews ότι οι διαδικασίες στην ουσία θα τεθούν σε εφαρμογή τους επόμενους έξι μήνες.
Η νέα προσθήκη της νομοθεσίας για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου είχε ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Η διαδικασία του πλειστηριασμού προβλέπει ότι η τιμή εκκίνησης θα είναι στα 2/3 της εμπορικής αξίας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων υποστηρίζει ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση η οικονομική επιβάρυνση, δηλαδή τα έξοδα του εκτιμητή να επιβαρύνουν τον οφειλέτη ο οποίος στην παρούσα φάση χάνει ένα περιουσιακό του στοιχείο.
Πάντως, ο νομοθέτης για να μη μπλοκάρει τη διαδικασία υποχρεώνει τον επισπεύδων του πλειστηριασμού να πληρώσει τον ανεξάρτητο εκτιμητή προκαταβολικά και στη συνέχεια να απαιτήσει τα έξοδα από τον οφειλέτη.
Πάντως στην αγορά δεν υπάρχει κινητικότητα με αποτέλεσμα ο επισπεύδων να ζητά να κατοχυρώσει το ακίνητο ως αμοιβή για τα οφειλόμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με ενδιαφέρον αναμένεται η διαδικασία του πλειστηριασμού του ξενοδοχείου Athens Ledra ο οποίος αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 41 εκατ. ευρώ αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου εκτιμάται να γίνει ο δεύτερος πλειστηριασμός με τη μονή διαφοροποίηση ότι η τιμή εκκίνησης ανεβαίνει στα 48 εκατ. ευρώ.
Ο επισπεύδων στην περίπτωση αυτή είναι η Alpha Bank η οποία προσδοκά όσο το δυνατό υψηλότερο τίμημα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

ntheo@bankinagnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης