Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΠΟΜΙΔΑ: Η Κύπρος δείχνει τον δρόμο για τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας που βγάζει από την κρίση

tags :
ΠΟΜΙΔΑ: Η Κύπρος δείχνει τον δρόμο για τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας που βγάζει από την κρίση
Σύμφωνα με τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το Υπουργικό Συμβούλιο της μεγαλονήσου αποφάσισε, ότι ο συντελεστής του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας μειώνεται ενιαία στο 0,5 τοις χιλίοις. 
Τις αποφάσεις που έλαβε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου για μειώσεις φόρων στην ακίνητη περιουσία, δείχνει η ΠΟΜΙΔΑ με ανακοίνωσή της στην κυβέρνηση ως υπόδειγμα για το πώς μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση, τα μνημόνια και την ύφεση.
Σύμφωνα με τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το Υπουργικό Συμβούλιο της μεγαλονήσου αποφάσισε, ότι ο συντελεστής του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας μειώνεται ενιαία στο 0,5 τοις χιλίοις (από 6 έως 19 τοις χιλίοις που ήταν για τα έτη 2013 και μετά).
Ταυτόχρονα καταργούνται τα Δημοτικά και Κοινοτικά Τέλη Ακινήτων (κτηματικός φόρος) και μειώνεται στο μισό ο Φόρος Μεταβίβασης.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ "στη χώρα μας δυστυχώς αντίθετα, υιοθετήθηκαν κλιμακωτοί συντελεστές στον ΕΝΦΙΑ, στο συμπληρωματικό φόρο του οποίου για το 2016 κλιμακώνονται μέχρι 1,15%, είναι δηλαδή μέχρι 23 φορές υψηλότεροι από το συντελεστή φορολογίας στην Κύπρο, χωρίς καν να υπολογιστεί ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ανεβάζει τη συνολική επιβάρυνση ακόμη και στο 3%".
Επισημαίνει δε, ότι "παρόμοιες παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων υιοθετήθηκαν πρόσφατα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ρουμανία κ.α".
Συμπληρώνει δε, ότι "το πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι, ότι σε αντίθεση με τους καταθέτες ή τις επιχειρήσεις, δεν μπορούν να μεταφέρουν την ιδιοκτησία τους σε χώρες με φυσιολογικά φορολογικά συστήματα, όπως η Κύπρος.
Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο, τόσο για την εθνική οικονομία η οποία δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν δώσει μια μικρή έστω «ανάσα» στην οικοδομή και την κτηματαγορά της, αλλά και στην ελληνική οικογένεια, που βλέπει την αξία της περιουσίας της να εκμηδενίζεται ακριβώς από την εξοντωτική αυτή φορολογία, την οποία δεν έχει πλέον χρήματα για να συνεχίσει να την καταβάλει".…
Καταλήγοντας, η ΠΟΜΙΔΑ καλεί "το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα, να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που κρύβει μέσα της η οικοδομή και η κτηματαγορά και όχι να συνεχίσει την κατεδάφιση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, και τη σφαγή των φορολογουμένων, που κατά ορισμένους μάλιστα αποτελεί και επιβεβλημένο μέσο πολιτικής «τιμωρίας» τους".…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης