Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα «αγκάθια» των κόκκινων δανείων και του δημοσιονομικού κενού των 100 εκατ. από το ΕΚΑΣ για να κλείσει η αξιολόγηση

Τα «αγκάθια» των κόκκινων δανείων και του δημοσιονομικού κενού των 100 εκατ. από το ΕΚΑΣ για να κλείσει η αξιολόγηση
Το κουαρτέτο των δανειστών εμφανίζεται ανυποχώρητο, με την ελληνική πλευρά να ρίχνει στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις προκειμένου να διευθετηθούν οι δύο εκκρεμότητες στο προσεχές μέλλον και όχι άμεσα
Λύση «εδώ και τώρα» σε δύο από τις νέες αξιώσεις των δανειστών αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να κλείσει και τυπικά το κεφαλαίο της πρώτης αξιολόγησης και να εκταμιευθεί το ταχύτερο δυνατό η πρώτη δόση.
Η απελευθέρωση των κόκκινων δανείων με εγγύηση του δημοσίου και η πώλησή τους σε ξένα funds καθώς και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει από την απόφαση της κυβέρνηση -και προσωπικά του πρωθυπουργού- για τη μη αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από το ΕΚΑΣ, αποτελούν το πεδίο στο οποίο δίνεται μία ακόμα διαπραγματευτική μάχη.
Και στα δύο ζητήματα το κουαρτέτο των δανειστών εμφανίζεται ανυποχώρητο, με την ελληνική πλευρά να ρίχνει στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις προκειμένου να διευθετηθούν οι δύο εκκρεμότητες στο προσεχές μέλλον και όχι άμεσα.
Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου συνολικά υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 13,7 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 δις αφορούν την γενική κυβέρνηση, 3 δις είναι δάνεια από διάφορές ΔΕΚΟ ενώ τα υπόλοιπα 3,2 δις που αποτελούν και την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης αφορούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν μετά από φυσικές καταστροφές π.χ. πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους αλλά και επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου κάτω από ειδικές προϋποθέσεις.
Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος που έχει ανακύψει από τη νέα αξίωση των δανειστών είναι πως από τα 3,2 δις ευρώ που αφορούν δάνεια φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, το 88% είναι «κοκκινισμένα» και δεν εξυπηρετούνται.
Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν στο σύνολό τους περνούν σε «ξένα χέρια» με πολλά από τα συγκεκριμένα δάνεια να «κρύβουν» πίσω τους περιουσιακά στοιχεία «φιλέτα».
Και μπορεί η κυβέρνηση να μην προβληματίζεται ιδιαίτερα για την τύχη των «κοκκινισμένων» δανείων που αφορούν στις ΔΕΚΟ, καθώς τα θέματα αυτά θα επιλυθούν από τις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων και από το νέο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τα δάνεια που αφορούν ομάδες πολιτών και επιχειρήσεις.
Στην περίπτωση που δε βρεθεί λύση και τα δάνεια φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων μεταφερθούν σε ξένα funds η κυβέρνηση φοβάται ότι θα προκληθούν κοινωνικές αναταράξεις ενώ θα καταρρεύσει μία ακόμα προεκλογική της δέσμευση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η ελληνική πλευρά να κερδίσει χρόνο και να σχεδιάσει μια νέα πρόταση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Στόχος να εξαιρεθούν τα δάνεια ιδιωτών που δόθηκαν μετά από φυσικές καταστροφές για αποκατάσταση ζημιών κλπ., αλλά και δάνεια επιχειρήσεων που θα προστατεύονται είτε από ένα ποσό και κάτω είτε στη βάση ενός νέου πλαισίου κριτηρίων.
Πάντως το πρόβλημα λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι και ο ΓΓΔΕ Φραγκίσκος Κουτεντάκης έχει διαμηνύσει ότι στο προσεχές διάστημα η «τρύπα» από τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου θα φθάσει το ένα δις ευρώ.

Αναζητούνται «ισοδύναμα» 100 εκατ. για το ΕΚΑΣ
Αγκάθι και το ζήτημα του ΕΚΑΣ με την κυβέρνηση να αναζητά τη φόρμουλα για να καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο εργασίας αναζητά τα ισοδύναμα προκειμένου να μην υπάρξει αναδρομική επιστροφή των καταβληθέντων ποσών.
Επιπλέον, με δεδομένο ότι η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε κανονικά θα πρέπει τώρα να υπάρξει ακύρωσή της, διαφορετικά θα γίνουν κανονικά οι αναδρομικές κρατήσεις από το ΕΚΑΣ σε περίπου 70.000 δικαιούχους.

Τα «αντιμετρά» της κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά
Σε ότι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ σε 11 νησιά, κυβερνητική πηγή ξεκαθάριζε ότι το μέτρο θα ισχύσει κανονικά παρά τις αντιδράσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης αλλά και την επισήμανση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που δήλωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο κινείται στα όρια του Συντάγματος.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα υπάρξει μια σειρά από μέτρα στήριξης των συγκεκριμένων νησιωτικών περιοχών, ώστε να αντισταθμίσουν την αύξηση του ΦΠΑ και να επανακτήσουν τα χαμένα εισοδήματα.
Μάλιστα η ίδια πηγή ανέφερε πως τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν την μορφή παροχών ή απαλλαγών, αλλά έδινε ως παράδειγμα την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων και την παροχή κινήτρων για μεγάλες επιχειρηματικές-επενδυτικές δραστηριότητες στις συγκεκριμένες περιοχές.
Μάλιστα δεν απέκλειε συγκεκριμένες προβλέψεις να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό νόμο που έρχεται στην Βουλή τα απόμενα 24ωρα.

Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο
Για το θέμα αυτό υπήρξε και κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον κυβερνητικό του εταίρο, εχθές, στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν τη συμφωνία και τις νέες αξιώσεις των δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Ναι» στη νομική κάλυψη των μελών του υπερ-ταμείου
Τέλος, σε ότι αφορά το νέο υπερ-ταμείο για την ακίνητη περιουσία το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές και οι σχετικές διατυπώσεις, ώστε να διασφαλίζεται η νομική κάλυψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πρώτη ενημέρωση 23:11 26 Μαίου του 2016

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης