Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο... γόνατο νομοθετεί η κυβέρνηση - Το μπάχαλο με τη φορολογία των μερισμάτων συνεχίζεται

Στο... γόνατο νομοθετεί η κυβέρνηση - Το μπάχαλο με τη φορολογία των μερισμάτων συνεχίζεται
Πριν από δυο εβδομάδες η Βουλή ψήφισε διάταξη που ανέβασε στο 15% τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 10%, αλλά με νέα διάταξη ενημερώνονται οι εταιρείες ότι θα εφαρμοσθεί από το νέο έτος
Μπάχαλο τα έκανε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων στο 15%.
Η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται πρόχειρη στο νομοθετικό της έργο προκαλώντας προβλήματα στους πολίτες και στην συγκεκριμένη περίπτωση κάνει δύσκολη τη ζωή των επενδυτών.
Πριν από δυο εβδομάδες η Βουλή ψήφισε διάταξη που ανέβασε στο 15% τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 10% που ήταν μέχρι πρότινος, χωρίς όμως να διευκρινισθεί με ακρίβεια το χρόνος εφαρμογής.
Το bankingnews έγκαιρα είχε αναδείξει το θέμα με ρεπορτάζ που είχε αναρτήσει στις 11 Μαΐου, σημειώνοντας ότι η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η εφαρμογή του νέου συντελεστή να τεθεί σε ισχύ το 2017.
Ωστόσο η δημοσίευσή της διάταξης που είχε συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή 8 Μαΐου τέθηκε σε εφαρμογή με τη δημοσίευση του ΦΕΚ.
Η προχειρότητα της κυβέρνησης κατά την νομοθέτηση υποχρέωσε τις εισηγμένες εταιρείες METKA Α.Ε και Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε., ο φόρος στη διανομή του μερίσματος να υπολογισθεί με συντελεστή15%, ενώ θα έπρεπε να γίνει με συντελεστή 10%.
Η διάταξη όμως εμφανίζεται εκ νέου στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή την Κυριακή 22 Μαΐου και ορίζει με ακρίβεια ότι ο συντελεστής 15% για τα μερίσματα θα εφαρμοσθεί από το νέο έτος.
Η προχειρότητα όμως δεν έχει τέλος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς πρέπει να κατατεθεί συμπληρωματική διάταξη που να ορίζει ότι οι εταιρείες που προχώρησαν σε διανομή μερίσματος και η παρακράτηση έγινε με το νέο συντελεστή να είναι σε θέση να επιστρέψουν τη διαφορά που προκύπτει στους μετόχους και ο υπολογισμός του φόρου να γίνει με συντελεστή 10%.
Η νομοθετική απειρία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στους μετόχους της εταιρείας ΜΕΤΚΑ η οποία έδωσε μέρισμα 0,12 λεπτά του ευρώ και το καθαρό μέρισμα διαμορφώθηκε στα 0,1020 λεπτά του ευρώ διότι η παρακράτηση έγινε με συντελεστή 15%.
Ανάλογο πρόβλημα καταγράφτηκε και με το μέρισμα ύψους 0,70 λεπτά του ευρώ που έδωσε η εταιρεία Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε., ενώ την ερχόμενη εβδομάδα οι μέτοχοι της εταιρείας Πλαίσιο Computers θα φορολογηθούν με συντελεστή 10%.
Ελλάς το μεγαλείο σου…

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης