Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup (24/5) ο Dijsselbloem - Κλείνει το χάσμα EE - ΔΝΤ - Υπέρ της λύσης στο χρέος ο Juncker

tags :
Αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup (24/5) ο Dijsselbloem - Κλείνει το χάσμα EE - ΔΝΤ - Υπέρ της λύσης στο χρέος ο Juncker
Έχουμε κάνει πρόοδο στις συζητήσεις για το χρέος υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup
Κατά το Eurogroup της 24/5 η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία, εξέφρασε ο J Dijsselbloem o πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών οικονομικών, αναφέροντας πως έχει γίνει πρόοδος σε ότι αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24/5» υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup στο CNBC, επισημαίνοντας ότι «έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες σε ότι αφορά τη διευθέτηση του χρέους».
«Νομίζω πως μπορούμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία» είπε ο Dijsselbloem, ο οποίος τόνισε ότι αυτοί που τάσσονται υπέρ μιας μεγάλης εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους έχουν μετριάσει τη στάση τους και ότι αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, έχουν αλλάξει λίγο τη στάση τους.
«Φέτος ή τον επόμενο χρόνο, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού πακέτου δανείων για την Ελλάδα.
Μακροπρόθεσμα, έχουμε αρκετές επιλογές που μπορούμε να εξετάσουμε σε σχέση με την ωρίμανση του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια.
Η προτίμησή μου θα ήταν να έχουμε καθαρές επιλογές σε μέτρα τα οποία είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και στη συνέχεια να δούμε πότε θα χρειαστούν» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους ο Juncker

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».
Από τους Έλληνες «έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο ερώτημα εάν συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους για τις προσεχείς δεκαετίες, και όχι μόνο διευθέτηση έως το 2018, ο κ. Juncker απάντησε:
«Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια.
Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες.
Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα.
Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους» ανέφερε ο πρόεδρος και πρόσθεσε:
«'Έχω πάντα υποστηρίξει ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.
Πάλεψα κατά της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα.
Είμαστε εντελώς κοντά για μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής και επικροτώ τις προσπάθειες των Ελλήνων» τόνισε.
Κάνοντας αναφορά στην κοινωνική αναστάτωση που έχει φέρει στη Γαλλία το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Juncker τόνισε:
«Δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η αντίδραση (με διαδηλώσεις) σε Παρίσι και Μασσαλία, εάν η Γαλλία έπρεπε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που επιβλήθηκαν στους Έλληνες.
Τη στιγμή μάλιστα που η εργασιακή μεταρρύθμιση που επιθυμεί να επιβάλει η κυβέρνηση, είναι το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε» υποστήριξε ο κ. Juncker.

Lew (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Να επιδείξουν όλοι ευελιξία στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Την θέση πως όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διατύπωσε ο υπ.Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew κατόπιν συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup, J.Dijsselbloem, στο πλαίσιο της συνόδου του G7 στην Ιαπωνία.
Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Όπως αναφέρεται Lew και Dijsselbloem συζήτησαν για τη συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης