Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ΔΝΤ θα εξέταζε την πρόταση του ΕSM για εξαγορά των 21,3 δισ του Ταμείου ή των διακρατικών δανείων προς την Ελλάδα

Το ΔΝΤ θα εξέταζε την πρόταση του ΕSM για εξαγορά των 21,3 δισ του Ταμείου ή των διακρατικών δανείων προς την Ελλάδα
«Έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και αυτό είναι θετικό», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα μπορούσε να εξετάσει την πρόταση του ESM για αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ή των 52,9 δισ. ευρώ, που είναι τα διακρατικά δάνεια, που έχουν χορηγήσει τα ευρωπαϊκά κράτη στην Ελλάδα.
Με βάση πληροφορίες ο ESM θα μπορούσε να εξαγοράσει 15 με 20 δισ. ευρώ των διακρατικών δανείων προς την Ελλάδα ή να αποπληρώσει τα 21,3 δισεκ. που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice, κάτι τέτοιο θα είχε θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που άλλωστε αποτελεί και κλειδί για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο τόνισε ότι τέτοια συζήτηση δεν έχει υπάρξει.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι το Ταμείο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους ευρωπαίους για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ωστόσο τόνισε ότι δεν είναι έτοιμη η επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) της Ελλάδας.
Το ΔΝΤ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει haircut δηλαδή ονομαστική μείωση αλλά επέκταση της περιόδου χάριτος, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια.
Σε ερώτηση αν ο ESM έχει υποβάλλει πρόταση στο Ταμείο να αγοράσει έως τα 21,3 δισεκ. που είναι τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα τόνισε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες διαπραγματεύσεις αλλά η αντικατάσταση ακριβότερων δανείων βάση των επιτοκίων με φθηνότερα θα συνέβαλε στην βιωσιμότητα του χρέους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα επιτόκια του ΔΝΤ ξεπερνούν το 4% και του ESM κυμαίνονται κοντά στο 0,97%.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα τόνισε ότι ο στόχος του 3,5% δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμος ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις.
Εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το θέμα των μεταρρυθμίσεων.
Το ΔΝΤ δεν θέλει μια επί μακρόν λιτότητα για την Ελλάδα απλά οι στόχοι του ESM θα πρέπει να μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα.
Στο Eurogroup στις 24 Μαίου το ΔΝΤ θα καταθέσεις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και χρέος.
Για να μετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα απαιτούνται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι ο Poul Thomsen θα συμμετάσχει ως εκπρόσωπος του Ταμείου στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης (24 Μαΐου) γιατί η επικεφαλής του Ταμείου η Ch. Lagarde θα βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Ασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης