Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα δεχθεί μια αόριστη υπόσχεση της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος

tags :
Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα δεχθεί μια αόριστη υπόσχεση της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος
Στην Ευρωζώνη έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ωστόσο οι ευρωπαίοι θέλουν να μεταθέσουν για το 2018
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ - χωρίς της συμμετοχή της Αθήνας αυτή τη φορά - όσον αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Στην Ευρωζώνη έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ωστόσο οι ευρωπαίοι θέλουν να μεταθέσουν για το 2018.
Το ΔΝΤ την ίδια ώρα επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα.
Σύμφωνα με το Reuters, δεν αποκλείεται να βάλουν στο τραπέζι του Eurogroup ένα δοκιμαστικό σχέδιο, δηλαδή να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία.
Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχοι ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ δεν θα δεχτεί μια αόριστη υπόσχεση "αν χρειαστεί", για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως τονίζει ο αξιωματούχος, το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός και το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συμφωνηθούν προτού αποφασιστεί η συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
«Η ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018 θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την ανάπτυξη του ΑΕΠ, για παράδειγμα, αλλά δεν θα μπορούσε να εξαρτάται από μέτρα πολιτικής, δεδομένου ότι αυτό συνεπάγεται με ένα νέο μελλοντικό πρόγραμμα και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο μόνο με αυτό το πρόγραμμα», εξήγησε.
Το ζητούμενο, σημειώνει το Reuters, είναι να βρεθεί ένας τρόπος να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, χωρίς να εφαρμοστεί haircut.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του reprofiling, ήτοι μέσω της μείωσης των επιτοκίων, της επέκτασης του χρόνου ωρίμανσης κτλ.
Πάντως οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να κλειδώσει τίποτα, καθώς εκτιμούν ότι αν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, θα χάσουν την επιρροή τους στην Αθήνα.
«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται διστακτικές στο να δομήσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά τέτοιο τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει κανένα κίνητρο να συνεχίσει την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος", ανέφερε άλλος αξιωματούχος στο Reuters.




(Πρώτη Ενημέρωση: 14:34, Πέμπτη 19 Μαΐου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης