Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι θα περιλαμβάνει το νέο υπερταμείο η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας – Εντάσσονται ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ

Τι θα περιλαμβάνει το νέο υπερταμείο η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας – Εντάσσονται ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ
Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου το Ταμείο θα έχει τέσσερις θυγατρικές....
«Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» είναι το όνομα του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων που θα έχει διάρκεια ζωής 99 χρόνια και μετοχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου το Ταμείο θα έχει τέσσερις θυγατρικές:  
Το ΤΑΙΠΕΔ ( που θα τρέξει τις 19 αποκρατικοποιήσεις μεταξύ των οποίων είναι το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 65% της ΔΕΠΑ ,το 24% της ΕΥΔΑΠ κλπ), το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) καθώς και η υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) στην οποία και θα περιέλθουν οι συμμετοχές κρατικών επιχειρήσεων δίχως να διευκρινίζεται ποιές.
Ο νέος φορέας θα διοικείται από τη Γενική Συνέλευση του βασικού μετόχου, το Εποπτικό Συμβούλιο, και το Διοικητικό Συμβούλιο.
Κομβικό ρόλο στη λειτουργία του νέου υπερ-Ταμείου θα διαδραματίζει το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) που θα απαρτίζεται από 5 μέλη τα οποία θα επιλέγονται τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους δανειστές.
Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά θα διορίζει τα 3 μέλη και η Κομισιόν μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα άλλα 2, ανάμεσα στα οποία και ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου.
Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν πλειοψηφίας τεσσάρων μελών.
Το Εποπτικό Συμβούλιο είναι αυτό που θα διορίζει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ), δηλαδή του οργάνου που θα αναλάβει να κάνει το μάνατζμεντ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Με άλλα λόγια, το Εποπτικό Συμβούλιο θα μπορεί να εκλέγει και να διορίζει τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου, και να ζητά οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο που θεωρεί απαραίτητο.
Από την πλευρά του το ΔΣ έχει ως έργο να εγκρίνει τυχόν απόσχιση περιουσιακών στοιχείων από μια θυγατρική, να υλοποιεί επενδύσεις κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Επενδύσεων, να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΤΑΔΑ και να υποβάλλει στο Εποπτικό Συμβούλιο 3μηνιαίες εκθέσεις.
Με το πολυνομοσχέδιο κυρώνεται και η σύμβαση παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης