Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θετική η Ευρωζώνη στην πρόταση του ESM για επαναγορά μέρους των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

tags :
Θετική η Ευρωζώνη στην πρόταση του ESM για επαναγορά μέρους των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα
Με την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος θα υποχωρούσε στο 91,8% του ΑΕΠ έως το 2040
Θετικά αντιμετωπίζουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να προχωρήσει σε επαναγορά μέρους των δανείων του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα WirtschaftsWoche, αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εμφανίζονται πρόθυμοι το ΔΝΤ να έχει περιορισμένο ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλες παραχωρήσεις προς το Ταμείο.


Τι προτείνει ο ESM
Σύμφωνα με το έγγραφο του ESM, το βασικό σενάριο προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 3,1% στην Ελλάδα το 2018, +2,8% το 2019, +2,5% το 2020, +1,5% το 2025 και +1,3% το 2030 - 2060.
Με βάση αυτό σενάριο, η Αθήνα θα μπορούσε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2025, προτού διαμορφωθεί στο 1,5% την περίοδο 2040 -2016.
Με βάση αυτό το έγγραφο οι υπουργοί Οικονομικών εργάστηκαν στα βήματα που πρέπει να γίνουν, αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εν όψει της νέας συνεδρίασης του Eurogroup στις 24 Μαΐου.
Σε περίπτωση που αποδειχθεί ακριβές το βασικό σενάριο του ESM, τότε οι δράσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι οι εξής:
- Επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων κατά 5 χρόνια για 37,5 χρόνια
- Reprofiling) στις ετήσιες αποπληρωμές των δανείων στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050
- Πλαφόν 2% για τόκους που εξυπηρετεί η Ελλάδα με την εξυπηρέτηση των τόκων πέραν του 2% να αναβάλλεται έως το 2050.
Σύμφωνα με τον ESM, πιο ακραία σενάρια από το βασικό, θα απαιτήσουν πιο φιλόδοξα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρει το έγγραφο του ESM, πιθανά άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την επιστροφή στην Αθήνα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 8 δισ. ευρώ.
Ένα άλλο πιθανό μέτρο είναι να αποπληρωθούν νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ, καθώς είναι πολύ πιο ακριβά σε σχέση με τα δάνεια του ESM.
Ο ESM, σύμφωνα με το έγγραφο, θα μπορούσε να εξαγοράσει μέρος των ελληνικών οφειλών προς το ΔΝΤ.
Στην ανάλυσή του ο ESM λαμβάνει ως δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει προς την Ελλάδα έξι δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης