Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Ελάχιστες οι «κόκκινες γραμμές» για το ελληνικό χρέος - Ελπίζω σε συμφωνία στις 24 Μαΐου

Dijsselbloem: Ελάχιστες οι «κόκκινες γραμμές» για το ελληνικό χρέος - Ελπίζω σε συμφωνία στις 24 Μαΐου
«Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup [24/5] να έχουμε πλήρη και επίσημη συμφωνία για όλα», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup
Την ελπίδα ότι οι περικοπές των δαπανών και το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 24 Μαΐου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία και αναμένεται να γίνει σε τρεις φάσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν ιδιαιτέρως «ομαλές», παρά τους «θορύβους» από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που προηγήθηκαν της συνεδρίασης ως ένας κακός οιωνός.
Ο Dijsselbloem εξέφρασε την ελπίδα η Αθήνα να έχει οριστικοποιήσει τα σχέδια για τις περικοπές δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις, προτού συνεδριάσουν εκ νέου οι ευρωπαίοι υπουργοί, ώστε να διατηρηθεί το θετικό momentum.
«Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να έχουμε μια πλήρη και επίσημη συμφωνία πάνω σε όλα [τα ζητήματα]», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος αξιωματούχος, που παραχώρησε συνέντευξη στο Reuters, στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης της EBRD.
Δήλωσε, ακόμα, ότι επιθυμεί οι τελευταίες λεπτομέρειες για το συνταξιοδοτικό σύστημα, το φορολογικό σύστημα, το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων και τον προληπτικό μηχανισμό περικοπής δαπανών να έχουν οριστικοποιηθεί ως το επόμενο Eurogroup.
Στη συνέχεια, το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως το ζήτημα της παροχής περαιτέρω ελάφρυνσης στο ελληνικό χρέος παραμένει «ευαίσθητο» τόσο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, όσο και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ζητά δραστικές περικοπές στα επίπεδα του επίσημου χρέους της Ελλάδας για να καταστεί αυτό βιώσιμο.
Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα βοήθεια ώστε να χρέος να μπει σε βιώσιμη τροχιά, αλλά και έναν «οδικό χάρτη» για περαιτέρω βοήθεια όταν το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια, όπως και γενικότερα για να παραμείνει σε βιώσιμη τροχιά το χρέος μακροπρόθεσμα.
Ο «οδικός χάρτης» που προτείνει ο επικεφαλής του Eurogroup περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα, μέτρα για την αναδιάταξη (reprofiling) του χρέους και τη γρηγορότερη αντικατάσταση ορισμένων δανείων της χώρας με φθηνότερα.
«Δεύτερον, πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του προγράμματος [2018] και τρίτον, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα παραμείνει σε καλό δρόμο για τις επόμενες δεκαετίες», προσέθεσε ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο.
Ερωτηθείς σχετικά, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να γίνει τελικά η ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με το Reuters αυτή [ελάφρυνση χρέους] θα μπορούσε να λάβει τη μορφή επιμήκυνσης της αποπληρωμής ή/και περιόδους χάριτος, swaps από τον ESM και χρήση περισσότερων κερδών από αυτά που εξασφάλισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
«Το καλό με τη συνάντηση του Eurogroup ήταν ότι υπήρχαν πολύ λίγες «κόκκινες γραμμές», πολύ λίγα βέτο [για την ελάφρυνση του χρέους]», δήλωσε, πάντως, ο Dijsselbloem επαναλαμβάνοντας ότι «το μεγαλύτερο “όχι” είναι στο ενδεχόμενο ονομαστικό κούρεμα του χρέους».
Ο επικεφαλής του Eurogroup, πάντως, η συζήτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει το 2018 για το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει τώρα.
«Πρέπει να έχουμε τώρα τη συζήτηση για το τι θα κάνουμε το 2018 αν η Ελλάδα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του προγράμματος, σαν ένας ημι-αυτόνομος ενεργοποιητής», ανέφερε συγκεκριμένα, καταλήγοντας:
«Θα προτιμούσα πολύ περισσότερο να το συζητήσω τώρα, ώστε να αποσαφηνιστεί τι μέλλει γενέσθαι, από το να υπάρχει αβεβαιότητα για αυτό τα επόμενα τρία χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης