Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μία ακόμη ελληνική πρωτοτυπία: Το μέρισμα του 2015 θα φορολογηθεί με δύο συντελεστές!

Μία ακόμη ελληνική πρωτοτυπία: Το μέρισμα του 2015 θα φορολογηθεί με δύο συντελεστές!
Η ελληνική βουλή ψήφισε τη φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 15% από 10% που ήταν για τα μερίσματα του 2015
Οι εναλλακτικές μορφές επένδυσης παραμένουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και του εκάστου υπουργού.
Η αγορά μετοχών μίας εισηγμένης εταιρείας που δίνει μέρισμα είναι φορολογικό …αμάρτημα και πρέπει να τιμωρείται ενώ από την άλλη πλευρά οι ίδιοι υπουργοί βγάζουν ...προσκλητήρια λέγοντας επενδύστε στην Ελλάδα.
Η ελληνική βουλή ψήφισε τη φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 15% από 10% που ήταν για τα μερίσματα του 2015.
Η νομοθετική …ταχύτητα και η σπουδή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να προλάβει το χρόνο και την αξιολόγηση πέρασε μία «ξερή» τροπολογία που ανεβάζει το συντελεστή στο 15%.
Μόλις δημοσιευθεί στο ΦΕΚ οι εισηγμένες εταιρείες που έχουν ανακοινώσει τη διανομή μερίσματος αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει τη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία γίνει την ερχόμενη εβδομάδα το μέρισμα θα φορολογηθεί με συντελεστή 15%.
Οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ όμως πρόλαβαν τις εξελίξεις αφού η διοίκηση έκλεισε το θέμα στα τέλη Απριλίου πληρώνοντας τους μετόχους μέρισμα 0,23 ευρώ ανά μετοχή ενώ είχε διανείμει προμέρισμα ύψους 17 λεπτών του ευρώ.
Αντίθετα οι εισηγμένες που έχουν αποφασίσει τη διανομή μερίσματος για το οικονομικό έτος 2015 αλλά βρίσκεται σε εκκρεμότητα η Γ.Σ. οι μέτοχοι θα πληρώσουν για το ίδιο μέρισμα με δύο φορολογικούς συντελεστές.
Το προμέρισμα θα φορολογηθεί με 10% αφού δόθηκε το 2015 και το υπόλοιπο του μερίσματος που θα διανεμηθεί μετά τις 12 Μαΐου θα φορολογηθεί με 15%.
Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ο μέτοχος -φορολογούμενος πρέπει το ίδιο μέρισμα να το βάλει σε διαφορετική στήλη σο έντυπο Ε1 καθώς αλλάζει ο συντελεστής; 
Αξίζει να σημειωθεί το άρθρο 112 του νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή δεν προσδιορίζει το χρόνο εφαρμογής τους.
Πιθανόν ο νομοθέτης άφησε ο νέος συντελεστής να έχει ισχύ από το χρόνο δημοσίευσης στο ΦΕΚ.
Ωστόσο αναζητώντας τους αρμόδιου για το χρόνο εφαρμογής του συντελεστή 15% στα μερίσματα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το οικονομικό έτος 2016 διότι η τροπολογία δεν έχει ορίσει χρόνο εφαρμογής.
Για το οικονομικό έτος 2015 η αξία των μερισμάτων που θα διανεμηθούν ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ έναντι 710 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014.
Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων που ακόμη παρουσιάζουν κερδοφορία προσπαθούν να δίνουν μέρισμα ως ανταμοιβή στους επενδυτές για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στις εταιρείες τους.
Τέλος να σημειωθεί η πρώτη φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 10% έγινε επί Νέας Δημοκρατίας το 2008.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης