Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων θα πρέπει να νομοθετηθεί - Υπήρξε μια πρώτη συζήτηση για το χρέος

Dijsselbloem: Ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων θα πρέπει να νομοθετηθεί - Υπήρξε μια πρώτη συζήτηση για το χρέος
Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της, σημείωσε ο Jeroen Dijsselbloem
Την εκτίμηση ότι μετά το πακέτο των μέτρων που νομοθετήθηκε στην Ελλάδα ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, διατύπωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή, Δευτέρα 9 Μαΐου, συνεδρίαση για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Dijsselbloem κατέστησε σαφές ότι ο μηχανισμός των επιπλέον μέτρων θα νομοθετηθεί εκ προοιμίου και θα τεθεί εν ενεργεία, εν και εφόσον υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.
«Συζητήσαμε και για περικοπή δαπανών οι οποίες θα αντικατασταθούν στο μέλλον με διαρθρωτικά μέτρα», είπε ο Dijsselbloem, σημειώνοντας ότι τα διαρθρωτικά μέτρα θα αφορούν στα έσοδα.
Ως προς το ζήτημα του χρέους, υπήρξε μία πρώτη σειρά συζητήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, χωρίς να υπάρχει κάποια απόφαση.
Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται να συμφώνησαν ότι «τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της».
Ο ίδιος επισήμανε ότι συμφωνήθηκαν μέτρα για την ευκολότερη πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης.
«Η ελάφρυνση του χρέους θα μπορέσει να συζητηθεί αργότερα», προσέθεσε ο Dijsselbloem, καθώς και ότι «σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο τέλος του προγράμματος (2018) θα δούμε τι άλλο μπορεί να απαιτηθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Απαιτείται ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης, υπογράμμισε ο J. Dijsselbloem.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Dijsselbloem διευκρίνισε: «Δεν ξέρουμε το ακριβές αμάλγαμα του ελληνικού χρέους, οπότε θα πρέπει να δούμε το 2018 τι μέτρα θα χρειαστούν τότε».
Ως προς τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως «το ΔΝΤ θέλει να ξέρει ακριβώς τι πρόκειται να συμφωνήσουμε, εάν συμφωνήσουμε, στις 24 Μαΐου».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως «υπάρχουν νομικές προϋποθέσεις που πρέπει να καλυφθούν, ως προς το πακέτο των προληπτικών μέτρων», ενώ συμπλήρωσε ότι τα μέτρα θα αφορούν στην περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.
«Ξεκινάμε με βάση την ελληνική πρόταση, η οποία δεσμεύει νομικά τη χώρα», σημείωσε.
Σε έτερη ερώτηση για το χρέος, ο Dijsselbloem υποστήριξε πως «τέλος του 2018 με αρχές του 2019 θα τεθούν σε εφαρμογή τα όποια μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».
Ακόμα ισχυρίστηκε ότι «ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα έχει αλλάξει από βραχυπρόθεσμος σε μακροπρόθεσμος, με ορίζοντα 22 ετών».
Ο J. Dijsselbloem κατέστησε σαφείς τις δύο κόκκινες γραμμές των Ευρωπαίων στο ζήτημα του χρέους.
Ειδικότερα, όπως είπε, οι Ευρωπαίοι αποκλείουν το κούρεμα του χρέους και την αλλαγή των όσων έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί.
Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή της Christine Lagarde στο Eurogroup, ο Dijsselbloem υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ αποτελεί κλειδί για την αποτυχία του προγράμματος, παρότι, όπως είπε, είναι κάπως «πιο συντηρητικό ή λίγο πιο αρνητικό αναφορικά με το ελληνικό πακέτο».
«Το ΔΝΤ είναι πιο αρνητικό για το ποια θα είναι τα αποτελέσματα των μέτρων που θα εφαρμόσει η Ελλάδα», προσέθεσε.
Ως προς την επιστολή, σημείωσε ότι «η Lagarde δεν διευκρινίζει τους χρονικούς ορίζοντες για το χρέος, ενώ ζητεί συγκεκριμένα μέτρα στο τέλος του προγράμματος».
«Οι Έλληνες θα πρέπει να νομοθετήσουν εκ των προτέρων μέτρα, τα οποία αν δεν χρειαστούν μπορούν να τα αποσύρουν στο τέλος», κατέληξε ο J. Dijsselbloem.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης