Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πως θα λειτουργήσει ο αυτόματος κόφτης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών και η σύνδεση με την Eurostat

Πως θα λειτουργήσει ο αυτόματος κόφτης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών και η σύνδεση με την Eurostat
Ανάσα στην κυβέρνηση με το παράθυρο για έκτακτο Eurogroup μετά το Πάσχα, που άνοιξαν οι Ευρωπαίοι οι οποίοι προηγουμένως έκλεισαν την πόρτα στον Α. Τσίπρα για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής
Τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δις. ευρώ που απαιτούν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την διαπραγμάτευση με την Αθήνα να κάνει προσπάθεια για συμβιβασμό.
Το ζήτημα εξετάστηκε σε νέα συνάντηση που είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με τα νομικά κλιμάκια των θεσμών, παρουσία του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δ. Τζανακόπουλου, στη διάρκεια της οποίας αναζητήθηκε λύση για την εφαρμογή των εφεδρικών μέτρων στη βάση ενός μηχανισμού «αυτόματης διόρθωσης» των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του μνημονίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές δεν μπήκαν χθες στο «μενού» των μέτρων, αλλά επικεντρώθηκαν στη δομή που θα έχει αυτός ο «μηχανισμός», αλλά και στο αρμόδιο όργανο που θα πιστοποιεί ότι πρέπει να μπει σε λειτουργία, έτσι ώστε να μην απειληθεί ο διακηρυγμένος στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
Οπως διαφάνηκε από τις χθεσινές επαφές με τους θεσμούς, τον πρώτο λόγο για την «εκκίνηση» του μόνιμου μηχανισμού διόρθωσης θα έχει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eustostat), η οποία μέσω εκπροσώπων της θα μετέχει στο θεσμοθετημένο Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Στη βασική πρόταση προβλέπεται «πόρισμα» για αποκλίσεις μία φορά τον χρόνο, λίγο μετά την ανακοίνωση (22 Απριλίου) των τελικών εκτιμήσεων της Eurostat για τον περασμένο έτος.
Δηλαδή, αν το σενάριο αυτόματου διορθωτή προχωρήσει, του χρόνου τέτοιο καιρό θα ξέρουμε εάν αυτός ο μηχανισμός τεθεί σε λειτουργία στην περίπτωση που η Eurostat ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερο από 0,5% το 2016.
Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση –γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις χαμηλές επιδόσεις του προϋπολογισμού– θα πρέπει να παρουσιάσει άμεσα στους θεσμούς έκτακτο σχέδιο με περικοπές δαπανών από συγκεκριμένους κωδικούς της Γενικής Κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι οι ζώνες από τις οποίες θα εξοικονομούνται κονδύλια που θα μειώνουν τα ελλείμματα των φορέων θα προσδιοριστούν σε επόμενες συναντήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς.
Σε κάθε περίπτωση από το μόνιμο «ψαλίδι» θα εξαιρούνται οι κοινωνικές δαπάνες, οι πόροι δηλαδή για Υγεία και Παιδεία.
Ο αυτόματος «κόφτης» στις δαπάνες είναι το μέγιστο το οποίο μπορεί να κάνει το Μαξίμου, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, για να μπορέσει να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση, η οποία έχει «σκαλώσει» στις παράλογες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αυτό δεν το λέει μόνο η Αθήνα αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι είναι θετικά διακείμενοι στην ελληνική πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης και όχι σε έναν νόμο με προληπτικά μέτρα που θα τελεί υπό αίρεση – ο οποίος συν τοις άλλοις είναι αντίθετος με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα.
«Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα, καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι απόψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων με τους οποίους μίλησε τηλεφωνικά χθες ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Από την επικοινωνία που είχε με όλους τους ομολόγους τους –πλην του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των «δορυφόρων» του– προέκυψε ότι οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών συντάσσονται με την ελληνική γραμμή.
Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, με τους οποίους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομίλησε επίσης.
Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται λόγω Πάσχα να αποχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα και να ξανάρθουν μετά το Eurogroup για να κλείσουν τα «κενά» από τα τακτικά μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, από τα οποία λείπουν 200 εκατ. ευρώ από φόρους και άλλα 70-100 εκατ. ευρώ από περικοπές που πρέπει να γίνουν στις συντάξεις, για τις οποίες πιέζουν μετ’ επιτάσεως οι θεσμοί.
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το αφορολόγητο για μισθούς - συντάξεις.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης