Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές παρά την ελληνική πρόταση για χαμηλότερο αφορολόγητο

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές παρά την ελληνική πρόταση για χαμηλότερο αφορολόγητο
Την παύση των συνομιλιών προκάλεσε η επιμονή της ελληνικής πλευράς για τη θεσμοθέτηση ενός προληπτικού μηχανισμού στη θέση των προληπτικών μέτρων.
Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, που ζητούν την ψήφιση «εδώ και τώρα» των εφεδρικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ από την ελληνική Βουλή. Τούτο έχει αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, ιδιαίτερα δε μετά την ακύρωση του έκτακτου Εurogroup που είχε προγραμματιστεί για αύριο και αποτελούσε το νέο ορόσημο για συμφωνία με τους θεσμούς.
Έτσι, το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης δεν θα είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του θρίλερ που ζει σε επανάληψη ο ελληνικός λαός και το οποίο είναι ολόιδιο με αυτό του περασμένου καλοκαιριού του 2015.
Τότε δηλαδή που η χώρα έφτασε να αργοπεθαίνει από την ασφυξία που προκάλεσε η έλλειψη ρευστότητας και μη έχοντας άλλη επιλογή οδηγήθηκε στο τρίτο Μνημόνιο.
Μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μετατίθεται για μετά το Πάσχα, το κουαρτέτο ετοίμασε βαλίτσες γνωρίζοντας ότι δεν είναι αυτό που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση αλλά η ελληνική κυβέρνηση που δίνει μάχη προκειμένου να αποφύγει το επώδυνο «πακέτο» των εφεδρικών μέτρων.
Ύστερα από ένα μπαράζ διαβουλεύσεων γι' αυτό το θέμα οι συζητήσεις με τους δανειστές διακόπηκαν με δική τους πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αυτό συνέβη προκειμένου οι θεσμοί να διαβουλευτούν μεταξύ τους αλλά και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.
Την παύση των συνομιλιών προκάλεσε η επιμονή της ελληνικής πλευράς για τη θεσμοθέτηση ενός προληπτικού μηχανισμού στη θέση των προληπτικών μέτρων.
Ενός αυτόματου «κόφτη» δαπανών, δηλαδή, που θα ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που δεν επιτευχθούν οι ετήσιοι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018.
Με δεδομένο ότι από τον προϋπολογισμό εκταμιεύονται 30 δισ. ευρώ ετησίως για συντάξεις και 15 δισ. ευρώ για μισθούς, αν τα πρόσθετα μέτρα προέλθουν από τους τομείς αυτούς, θα προκύψει μέση μείωση μισθών και συντάξεων κατά 8%.
Στις συζητήσεις που είχε χθες με τους πιστωτές η κυβέρνηση υποστήριξε ότι αυτά δεν μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από περικοπές σε μισθολογικά και άλλα κονδύλια διότι έτσι η ελληνική οικονομία αντί για τον αφρό θα οδηγηθεί και πάλι στον βυθό.
Ετσι, στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων που συζητούσε με τους θεσμούς υπήρχαν και προτάσεις για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% ή κατάργηση του χαμηλού συντελεστή 6%, «πάγωμα» των προσλήψεων αλλά και μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να συνδέσει τα «προληπτικά» μέτρα με τις αποφάσεις για το χρέος, γεγονός το οποίο περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά το βασικό πακέτο άμεσων μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ η κυβέρνηση προτείνει χαμηλότερο αφορολόγητο όριο ύψους 8.182 ευρώ έως 9.090 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του φορολογούμενου.
Με την πρόταση αυτή, το αφορολόγητο όριο των 9.090 ευρώ θα δικαιούνται όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά ενώ το μικρότερο αφορολόγητο των 8.182 ευρώ οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά.
Σε κάθε περίπτωση, το έμμεσο αφορολόγητο όριο θα το δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.

Ειδικότερα το τελευταίο σενάριο προβλέπει:

1.Οι φορολογούμενοι με δύο ή περισσότερα παιδιά θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.090 ευρώ.
Σήμερα φορολογούμενος με δύο παιδιά και εισόδημα ύψους 25.000 ευρώ πληρώνει φόρο 4.150 ευρώ.
Με το προτεινόμενο σενάριο η ίδια οικογένεια θα πληρώσει φόρο 4.326 ευρώ, δηλαδή 176 ευρώ περισσότερα. Αντίθετα όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχουν φορολογικό όφελος 244 ευρώ.
Συγκεκριμένα σήμερα ο φόρος ανέρχεται στα 6.320 ευρώ και με το προτεινόμενο σύστημα μειώνεται στα 6.076 ευρώ.
Με τις αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο όριο και έως 27.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο στην Εφορία ενώ μείωση του φόρου θα δουν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 28.000 έως 43.000 ευρώ.
Για υψηλότερα εισοδήματα ο φόρος αυξάνεται σημαντικά.

2 Οι φορολογούμενοι με ένα παιδί θα έχουν έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ ή έμμεσο αφορολόγητο 8.640 ευρώ.
Σήμερα φορολογούμενος με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει φόρο 2.440 ευρώ ενώ με το προτεινόμενο σύστημα ο φόρος διαμορφώνεται σε 2.686 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 246 ευρώ.

3 Οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά θα δικαιούνται έκπτωση φόρου 1.800 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 8.182 ευρώ.
Σήμερα άγαμος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει στην Εφορία 2.440 ευρώ και με το προτεινόμενο σύστημα θα πληρώσει 2.796 ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης