Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θεοχάρης: Το κόστος της ενέργειας έχει συμβάλλει αρνητικά στον κύκλο εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας

Θεοχάρης: Το κόστος της ενέργειας έχει συμβάλλει αρνητικά στον κύκλο εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας
Τι ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής της Β΄ Αθηνών, Χάρης Θεοχάρης
«Το κόστος της ενέργειας, που διακρίνεται μεταξύ του κόστους σε φυσικό αέριο και του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει συμβάλει αρνητικά στον κύκλο εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας ο οποίος, σε συνδυασμό με την επιβολή των capital controls, κυριολεκτικά κατέρρευσε το 2015 παρουσιάζοντας υποχώρηση κατά 14,7%», ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής  της Β΄ Αθηνών, Χάρης Θεοχάρης.
Ο κ. Θεοχάρης μιλώντας την Παρασκευή 22 Απριλίου στο στρατηγικό συνέδριο για το Φυσικό Αέριο «Athens Natural Gas Forum 2016», με θέμα: «Οι Ενεργειακές Εξελίξεις στην Ελλάδα: Περιφερειακό Περιβάλλον», επεσήμανε ότι η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και η γεωοικονομία των κοιτασμάτων και αγωγών της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερης Μέσης Ανατολής καθορίζουν το νέο πλαίσιο ευκαιριών, καθώς και τις βασικές παραμέτρους για το σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει άμεσο τρόπο ελάφρυνσης του κόστους της ενέργειας και να φέρει θετικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αφενός η μείωση του ΕΦΚ στο αέριο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία στα επίπεδα της ευρωπαϊκής οδηγίας, και ο μηδενισμός του ΕΦΚ στο αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή μπορεί να έχει σημαντικά θετική επίδραση στο ΑΕΠ της τάξης των 567 εκ. €, όπως προβλέπει σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ, καθώς και άμεση αύξηση της απασχόλησης κατά 2.300 θέσεις εργασίας».
Αναφέρθηκε επίσης στις ευκαιρίες για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και χώρα διέλευσης εστιάζοντας στον TAP και στις προβλέψεις για σύνδεσή του με μια σειρά από άλλους αγωγούς, όπως είναι ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), καθώς και ο αγωγός Ιονίου Αδριατικής (IAP) που θα διασχίζει Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και θα καταλήγει στην Κροατία. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι οι αγωγοί αυτοί, σε συνδυασμό με τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου που αναμένεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη, θα μπορούσαν να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο που θα προέρχεται -μεταξύ άλλων χωρών- και από τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι  οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν σε ζητήματα όπως το Φυσικό Αέριο ως πυλώνας αειφορικής ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, η εφαρμογή νέων ευρωπαϊκών οδηγιών στην χονδρεμπορική αγορά αερίου και στα δίκτυα μεταφοράς, οι βιομηχανικοί καταναλωτές φυσικού αερίου, η πιθανότητα για ελληνικές εγχώριες και ξένες επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης