Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα «έκτακτο» πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί «αν χρειαστεί»

Reuters: Οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα «έκτακτο» πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί «αν χρειαστεί»
Παράλληλα με τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις θα αρχίσει και αυτή για μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους
Οι δανειστές ζήτησαν από την Ελλάδα, την Παρασκευή, να προετοιμάσει ένα νέο πακέτο επιπλέον μέτρων το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί τώρα ως νόμος αλλά να εφαρμοστεί αργότερα εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Εφόσον συμφωνηθεί το νέο πακέτο, δηλαδή και τα επιπλέον μέτρα και η σειρά μέτρων που βρίσκονται ήδη υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στους δανειστές και στην Αθήνα, τότε θα αποδεσμευτούν οι δόσεις της νέας δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα και θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακούφιση χρέους.
Η ιδέα ενός πακέτου «έκτακτης ανάγκης» το οποίο θα εφαρμοστεί αν και όποτε κριθεί απαραίτητο φαίνεται ότι είναι αυτή που προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών, δηλαδή μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, για το κατά πόσο οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις είναι αρκετές.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στο πακέτο μέτρων θα πρέπει να συμπεριληφθεί και μια πρόβλεψη έκτακτης ανάγκης για λήψη επιπλέον μέτρων που θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018» δήλωσε μετά το τέλος του Eurogroup ο επικεφαλής του Jeroen Dijsselbloem.
Όπως προσέθεσε, το έκτακτο πακέτο μέτρων θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, να έχει νομοθετηθεί εκ των προτέρων, να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αυτόματα και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες.
Παράλληλα με τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις, θα αρχίσουν οι συζητήσεις και αναλύσεις και για το πως θα προχωρήσει μια κάποια ελάφρυνση χρέους, σημείωσε.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι γερμανικές ανησυχίες η Christine Lagarde δήλωνε ότι πρώτα θα γίνει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και μετά θα βρεθεί ο μηχανισμός που θα ακολουθηθεί τονίζοντας ότι δεν θα γίνει «κούρεμα».
Ο δε Dijsselboem δήλωσε ότι με βάση την ανάλυση αυτή, θα κριθεί αν πρέπει να γίνει κάτι άμεσα για το χρέος ή στο μέλλον, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
Με βάση τις πληροφορίες, το πακέτο έκτακτων μέτρων που ζητήθηκε από την Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίζει εξοικονόμηση δαπανών γύρω στο 2% του ΑΕΠ, επιπλέον του 3% του ΑΕΠ που προβλέπεται στα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε διαπραγμάτευση.
Το ποσό αυτό αντικατοπτρίζει τη διαφωνία που υπάρχει ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στο ΔΝΤ σε επίπεδο προβλέψεων ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα που η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει το 2018 καθώς η ευρωζώνη εκτιμά ότι η Αθήνα θα μπορεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα έχει 1,5%.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει πάλι την Πέμπτη 28 Απριλίου, αν έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές και για τα δύο πακέτα, προκειμένου να δώσει το τελικό «πράσινο φως».
Εντούτοις, επισημαίνει το Reuters, δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα συμφωνήσει τελικά στο πακέτο έκτακτης ανάγκης, καθώς όπως υποστήριζε ένας από τους διαπραγματευτές υπάρχουν πολύ σοβαρές «πολιτικές πιέσεις» ενώ η συγκεκριμένη πρακτική δεν προβλέπεται ξεκάθαρα από την ελληνική νομοθεσία, δηλαδή να νομοθετηθεί κάτι που «ίσως» εφαρμοστεί.
«Η κατάσταση ρευστότητας γίνεται πολύ πιεστική, υπάρχουν αποπληρωμές χρέους που πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα που ακολουθούν τους επόμενους μήνες, υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να πρέπει πάλι να βρει τρόπους να μαζέψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές» σημείωσε ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης