Τελευταία Νέα
Οικονομία

ESM: Διαψεύδει ότι εξετάζει μείωση επιτοκίων για το ελληνικό χρέος - Αναζητώνται επιλογές

tags :
ESM: Διαψεύδει ότι εξετάζει μείωση επιτοκίων για το ελληνικό χρέος - Αναζητώνται επιλογές
Ο ESM εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σε «καθαρά τεχνικό επίπεδο»
(upd)Στη διάψευση δημοσιεύματος του Reuters που αναφέρει ότι ο ESM εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια για το ελληνικό χρέος, προχώρησε ο Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωζώνης.
Ο ESM δεν διαψεύδει ότι εξετάζονται επιλογές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, αλλά αναφέρει συγκεκριμένα ότι δεν εξετάζει μείωση επιτοκίων.

Τι ανέφερε νωρίτερα το δημοσίευμα του Reuters:

Τις επιλογές για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, άρχισε να εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Reuters,  πιθανώς με μείωση του επιτοκίου στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα ή με την περαιτέρω επέκταση του χρόνου λήξης.
Όπως σημειώνεται, ο ESM εξετάζει τις επιλογές που είναι διαθέσιμες σε «καθαρά τεχνικό επίπεδο».
Ο ESM επισημαίνει ότι οι επιλογές για τη ρύθμιση του χρέους δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο.
«Η όποια απόφαση για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, μπορεί να ληφθεί μόνο μέσω ομόφωνης ψηφοφορίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης», αναφέρει ο μηχανισμός στήριξης.
«Υπό το πρίσμα της δέσμευσης του Αυγούστου 2015, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εξετάσουν, εάν παραστεί ανάγκη, πιθανά επιπλέον μέτρα για να καταστεί το χρέος της Ελλάδα βιώσιμο, ο ESM έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανούς τρόπους σε καθαρά τεχνικό επίπεδο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Ο ΕSM έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξετάσει τις διαθέσιμες επιλογές, μόνο εφόσον η Ελλάδα συμμορφωνόταν με την υλοποίηση των δεσμεύσεών της, ενώ έχει αποκλείσει ονομαστικό κούρεμα.
Πρόσφατα ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, δήλωσε ότι πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι η αναδιάταξη του χρέους (re-profiling), η μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος του χρέους και της αποπληρωμής των τόκων στο μέλλον, καθώς και την επέκταση των περιόδων χάριτος.
Μία άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η σύνδεση των αποπληρωμών του χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης