Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: Η Δημιουργία Πόλων Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: Η Δημιουργία Πόλων Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας
Άρθρο του Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιου Σαββάκη, στο bankingnews
Με την υποβοήθηση των «Πόλων» - «συνεργατικών μηχανισμών» (clusters) και των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σ’ αυτούς, η Γαλλία καταφέρνει να «προσελκύσει» τους καλύτερους διεθνείς εταίρους (partners), δημιουργώντας έτσι διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, οι οποίες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ακόμη, λόγω τις διεθνούς προοπτικής που δημιουργείται από τον τρόπο λειτουργίας που περιγράφηκε ακριβώς παραπάνω, οι «Πόλοι Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας» υποβοηθούν τις επιχειρήσεις, αλλά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο cluster στα ακόλουθα:
• Στην επένδυση σε υψηλή τεχνολογία,
• Στη δημιουργία διεθνών ερευνητικών ομάδων, και,
• Στη διάχυση της τεχνογνωσίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των ερευνητικών
κέντρων διαφορετικών πόλων.
Γι’ αυτό οι «Πόλοι Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας»στη Γαλλία αναπτύσσουν κοινό στρατηγικό όραμα, αναζητούν, και, τελικά, προάγουν την εξωστρέφεια των συμμετεχόντων.
Γι’ αυτό στη Γαλλία οι «Πόλοι Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας» καλύπτουν τους περισσότερους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, από αναδυόμενους τομείς υψηλής τεχνολογίας (νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, οικολογικές τεχνολογίες κ.ο.κ.) μέχρι πιο «ώριμους» τομείς επιχειρηματικά, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική κλπ. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι «Πόλοι» αφορούν τόσο παραδοσιακούς, όσο και αναδυόμενους τεχνολογικούς τομείς και κλάδους.
Ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι με την υιοθέτηση της πρότασής του για τη δημιουργία προγράμματος ενίσχυσης «Πόλων Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας» στη χώρα, επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:
1. Δίνεται η δυνατότητα σε μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και σε ανάπτυξη καινοτομιών, που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν,
2. Γίνεται ελκυστικότερη η έρευνα και η τεχνολογία για το σύνολο των μερών που την υλοποιούν: επιχειρήσεις – κράτος – ερευνητικά ινστιτούτα / ακαδημαϊκή κοινότητα,
3. Δημιουργούνται σαφείς προϋποθέσεις για να γίνει η έρευνα και η καινοτομία αποτελεσματική και αποδοτική,
4. Η χώρα μας ακολουθεί τη διεθνή πρακτική και προσαρμόζεται στα διεθνώς κρατούντα, χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία δημιουργίας του δικού της «μοντέλου» βιομηχανικής πολιτικής,
5. Η έρευνα στην Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να διεθνοποιηθεί, αφού το μοντέλο επιτρέπει τη σύμπραξη με αντίστοιχους φορείς από το εξωτερικό,
6. Τα διαθέσιμα κονδύλια για την έρευνα είναι δυνατόν να τύχουν καλύτερης αξιοποίησης, εκπληρώνοντας έτσι μια από τις βασικές παραμέτρους των σχετικών πολιτικών που είναι η κοινωνική συνοχή, και,
7. Εκ των πραγμάτων, το εξωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων βελτιώνεται. Τέλος, προτείνεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού ειδικού προγράμματος δημιουργίας «Πόλων Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας» αυτό να γίνει με εφαρμογή σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Κλάδοι ή/και περιοχές γνώσης για τους οποίους θα μπορούσαν να αναπτυχθούν «Πόλοι Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας» στη χώρα μας, μπορούν να είναι, ενδεικτικά, οι ακόλουθοι:

Ενδεικτικοί «Πόλοι Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας»
Προτεινόμενος Κλάδος-Τομέας για την ανάπτυξη «Πόλου Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας»/Προτεινόμενη εξειδίκευση σε προϊόν ή υπηρεσία για την ανάπτυξη «Πόλου Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας»
1. Κλάδος τροφίμων και ποτών.
* Νέα προϊόντα τροφίμων για ειδικές ομάδες καταναλωτών (τρόφιμα για νεφροπαθείς, για διαβητικούς, για εγκύους, για ηλικιωμένους)
* Ανάπτυξη συσκευασιών στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών
2. Κλάδος δομικών υλικών.
* Μέτρηση και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη βιομηχανία δομικών υλικών.
* Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ανάπτυξης καινοτόμων δομικών υλικών.
* Ευφυή και πράσινα δομικά υλικά.
3. Τομέας παροχής υπηρεσιών logistics.
* Αγρο-logistics.
4. Κλάδος κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης.
* Νέες τεχνολογίες.
* Νέα υλικά.
5. Κλάδος γούνας.
* Νέα υλικά.
* Καθετοποίηση.
* Δίκτυα διάθεσης.
6. Κλάδος πληροφορικής και υποκλάδοι της.
* Εφαρμογές πληροφορικής για τον έλεγχο και τη βελτίωση της ποιότητας δομικών υλικών.
* Εφαρμογές πληροφορικής για τον έλεγχο και τη βελτίωση της ποιότητας τροφίμων.
7. Κλάδος μετάλλων.
8. Χημική βιομηχανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης