Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφώνησαν Σκουρλέτης - θεσμοί σε χρονοδιάγραμμα για ΑΔΜΗΕ και για απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Συμφώνησαν Σκουρλέτης - θεσμοί σε χρονοδιάγραμμα για ΑΔΜΗΕ και για απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Έντονο το ενδιαφέρον διεθνών ενεργειακών εταιρειών για συνεργασίες με ΔΕΗ
Στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ και απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συμφώνησαν, σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα την Τρίτη 19 Απριλίου 2016, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς ενεργειακές εταιρίες για συνεργασίες με τη ΔΕΗ που στοχεύουν στην απελευθέρωση της αγοράς, χωρίς αποδυνάμωση της κρατικής εταιρείας.
Συγκεκριμένο ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκφράσει εταιρείες από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Ρωσία ενώ το θέμα συζητήθηκε και σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης 19 Απριλίου ο υπουργός με υψηλά ιστάμενα στελέχη της ιταλικής Edison.
Σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ, η λύση που έχει συμφωνηθεί προβλέπει όπως είναι γνωστό την απόσχιση της εταιρείας από τη ΔΕΗ και τη μεταβίβασή του στο Δημόσιο το οποίο θα διατηρήσει το 51% των μετοχών και θα διαθέσει το υπόλοιπο 49 % σε στρατηγικό επενδυτή (τουλάχιστον 20%) και το υπόλοιπο μέσω Χρηματιστηρίου.
Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης