Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Η Ελλάδα περιμένει τα στοιχεία της Eurostat για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Reuters: Η Ελλάδα περιμένει τα στοιχεία της Eurostat για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης
«Η έκθεση που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 21 Απριλίου θα επιβεβαιώσει ένα μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε σύγκριση με εκείνο που είχε αρχικά προβλεφθεί», σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη
Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι τα ευρωπαϊκά δεδομένα αυτή την εβδομάδα θα επιβεβαιώσουν ότι είχε καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις το περασμένο έτος και θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεών της, προσθέτοντας ότι θα εφαρμόσει περισσότερα μέτρα μόνο αν χάσει τους στόχους του 2018.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων της Αθήνας και της δημοσιονομικής προόδου της χώρας, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσωσης που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, θα ξεκλειδώσει την περαιτέρω ενίσχυση που χρειάζεται η Ελλάδα για να εξοφλήσει τα χρέη της και απλήρωτους υποχρεώσεις της από τον προϋπολογισμό.
Η διαδικασία «σέρνεται» για μήνες, εν μέρει εξαιτίας του ρήγματος μεταξύ των διεθνών δανειστών της Ελλάδας, για το πώς η οικονομία που πλήττεται από την ύφεση θα τα πάει στο μέλλον και αν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, καθώς επίσης και λόγω της αντίστασης της Αθήνας για την επιβολή πρόσθετων αντιλαϊκά μέτρα.
Η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναφέρει σε έκθεσή της την Πέμπτη 21 Απριλίου ότι ο προϋπολογισμός της Αθήνας βρέθηκε πέρυσι σε θετικό έδαφος, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου, Όλγα Γεροβασίλη.
«Η έκθεση που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη θα επιβεβαιώσει ένα μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε σύγκριση με εκείνο που είχε αρχικά προβλεφθεί», είπε στους δημοσιογράφους.
«Οι θετικές εξελίξεις (...) θα είναι η βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Ο προϋπολογισμός του 2015 αναμενόταν να εμφανίσει έλλειμμα ίσο με το 0,25% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης.
Οι συνομιλίες μεταξύ των ελλήνων υπουργών και των εκπροσώπων των δανειστών (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) επανήλθαν και πάλι στην Αθήνα την Τρίτη 19 Απριλίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και θα προσελκύσει και πάλι τους επενδυτές, ενώ μία συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους θα πείσει τους Έλληνες ότι οι θυσίες τους αποδίδουν καρπούς, έπειτα από 6 χρόνια λιτότητας.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ, το οποίο θα συναποφασίσει εάν θα συγχρηματοδοτήσει το σχέδιο διάσωσης μετά την αξιολόγηση και αφότου γίνει γνωστό το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους που θα λάβει η χώρα, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χάσει αυτόν τον στόχο αν δεν λάβει περισσότερα μέτρα.
Η κα. Γεροβασίλη δήλωσε ότι η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων τώρα θα δημιουργούσε ένα οικονομικό, αλλά όχι και πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, η οποία διαθέτει μία μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αλλά, είπε, η Αθήνα θα ήταν πρόθυμη να ακολουθήσει αυτό το δρόμο σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν ο στόχος του 2018 μοιάζει ανέφικτος.
«Εάν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018 δεν πληρούνται, φυσικά, θα πρέπει να λάβουμε κάποια επιπλέον μέτρα για την επίτευξή τους», είπε.
Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις συνομιλίες, η Αθήνα παρουσίασε την Τρίτη 19 Απριλίου νομοσχέδια για τις συντάξεις και το φόρο εισοδήματος, με στόχο την εξοικονόμηση 2% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης