Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης σε 4 εβδομάδες - Επιφυλακτικός για την ελάφρυνση του χρέους

tags :
Regling (ESM): Ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης σε 4 εβδομάδες - Επιφυλακτικός για την ελάφρυνση του χρέους
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολιτικά δύσκολα ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το φορολογικό και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημείωσε ο Regling. 
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε έναν χρονικό ορίζοντα 4 εβδομάδων, δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Ο Regling υποβάθμισε τη σημασία της καθυστέρησης στην ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει τον Μάιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να αρχίσει η ευαίσθητα πολιτικά συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει η Wall Street Journal.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολιτικά δύσκολα ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το φορολογικό και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
«Ωστόσο θεωρώ ρεαλιστικό σενάριο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε ορίζοντα 4 εβδομάδων», εκτίμησε ο Regling.
Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, ο Regling έσπευσε να μετριάσει τις προσδοκίες, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ.
Ερωτώμενος εάν ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα απαιτούσε την εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός:
«Καθώς δεν γνωρίζουμε σήμερα ένα χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους και σε ποιο βαθμό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσουμε μια ξεκάθαρη ένδειξη», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ESM.
Ο Regling επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018, καθώς αυτό συμφωνήθηκε στο ανώτατο επίπεδο τον Ιούλιο του 2015.

Οι πιθανές επιλογές για το χρέος

Ο Regling τόνισε ότι οι πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση θα εστιάσουν στον ανασχεδιασμό του (reprofiling), μεταθέτοντας την αποπληρωμή του χρέους και των τόκων στο μέλλον και επιμηκύνοντας τις περιόδους χάριτος.
Μία άλλη επιλογή, σημείωσε, μπορεί να είναι η σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, αν η οικονομία της πηγαίνει καλά και να αποπληρώνει λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση. Το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος των συζητήσεων και οι οποίες θα επηρεασθούν τόσο από παράγοντες που ελέγχονται από την κυβέρνηση - όπως ο προϋπολογισμός - όσο και από άλλους παράγοντες που δεν είναι στον έλεγχό της, όπως ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης