Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκληρή απάντηση Lagarde σε Τσίπρα: Στερείται λογικής ότι το ΔΝΤ επιδιώκει πιστωτικό γεγονός - Ανησυχεί για την πρόοδο

Σκληρή απάντηση Lagarde σε Τσίπρα: Στερείται λογικής ότι το ΔΝΤ επιδιώκει πιστωτικό γεγονός - Ανησυχεί για την πρόοδο
Η Lagarde τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας οι ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και λαμβάνουν μέτρα για να εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια....
Στερούνται λογικής οι αναφορές ότι το ΔΝΤ επιδιώκει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα αναφέρει η Ch. Lagarde του ΔΝΤ, σε απαντητική επιστολή που έστειλε στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αναρτήθηκε στο site του ΔΝΤ.
Η επιστολή της Lagarde είναι πολύ σκληρή γιατί εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί την Ελλάδα ότι παρακολουθεί ιδιωτικές συνομιλίες, ανησυχεί για την ασφάλεια των στελεχών του ΔΝΤ στην Ελλάδα ενώ εκφράζει ξεκάθαρα τον προβληματισμό της για το πως θα υπάρξει πρόοδος αφού δεν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Ταυτόχρονα παρέχει πλήρη και ξεκάθαρη στήριξη στα στελέχη της.
Η επιστολή της Lagarde είναι πολύ σοβαρή.
Εγείρεται μείζον θέμα για την αξιοπιστία και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης....

Η επιστολή της Lagarde του ΔΝΤ αναφέρει τα εξής

Προς κ. Αλέξη Τσίπρα
Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας
Αθήνα, Ελλάδα

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ας Απριλίου, στην οποία ρωτάτε σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η άποψή μου είναι ότι από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις βρισκόμαστε σε καλή απόσταση από το να υπάρξει ένα συνεκτικό πρόγραμμα που μπορώ να παρουσιάσω στην Εκτελεστική Επιτροπής μας.
Έχω πολλές φορές τονίσει ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο και βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές και ότι παραδίδει την Ελλάδα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και σε σταδιακή αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.
Διαφορετικά θα αποτύχουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, καθώς πολύ σύντομα και πάλι η Ελλάδα θα  αναγκαστεί να υιοθετήσει  ακόμη περισσότερα μέτρα.
Φυσικά, οποιαδήποτε εικασία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλά ανοησίες (εκτός λογικής)
Όπως εσείς έτσι και εγώ έχουμε συζητήσει πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης τηλεφωνικής μας επικοινωνίας ότι αν ήταν απαραίτητο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά για να υπάρξει μια ρεαλιστική πιθανότητα θα πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις γρήγορα.
Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου με έκανε να ανησυχώ για το αν μπορεί πράγματι να επιτευχθεί πρόοδος σε κλίμα ακραίας ευαισθησίας για τις δηλώσεις της κάθε πλευράς.
Παρά τον προβληματισμό, ωστόσο, έχω αποφασίσει να επιστρέψει η ομάδα μας στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις.
Η ομάδα αποτελείται από έμπειρα στελέχη που έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική υποστήριξη.
Για να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, είναι ζωτικής σημασίας ότι οι αρχές σας πρέπει να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια.
Τέλος, το ΔΝΤ διεξάγει διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, όχι με τον τρόπο των απειλών και δεν επικοινωνεί μέσω διαρροών.
Για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας του διαλόγου μας, έχω αποφασίσει να αναρτήσω το κείμενο της επιστολής αυτής στην ιστοσελίδα μας www.imf.org.
Προσβλέπω επίσης σε οποιαδήποτε προσωπική συζήτηση μαζί σας για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις προς τα εμπρός.

Ειλικρινά

Κριστίν Λαγκάρντ

Η επιστολή της Lagarde στον Αλέξη Τσίπρα στην πρωτότυπη μορφή στις 3 Απριλίου του 2016



Η επιστολή Τσίπρα στην Lagarde στις 2 Απριλίου

«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ

Κριστίν Λαγκάρντ

Αγαπητή Κριστίν,

Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ.
Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.
Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.
Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές.
Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.
Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι' αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.

Με εκτίμηση

Αλέξης Τσίπρας»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης