Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι συζητήθηκε στο Μυστικό Δείπνο των δανειστών με πρωτοβουλία του ΔΝΤ στην Αθήνα - Σε βαρύ κλίμα η νέα διαπραγμάτευση

Τι συζητήθηκε στο Μυστικό Δείπνο των δανειστών με πρωτοβουλία του ΔΝΤ στην Αθήνα - Σε βαρύ κλίμα η νέα διαπραγμάτευση
Τα μέτρα που μένει να προσδιοριστούν φθάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018
Στην σκιά των μεγάλων αποκαλύψεων από την ιστοσελίδα wikileaks, σύμφωνα με την οποία τα δύο κορυφαία στελέχη από το ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου είχαν φτάσει να εξυφαίνουν σενάρια χρεοκοπίας τον Ιούλιο τον 2016 με το ομόλογο των 2,3 δις. ευρώ που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στην ΕΚΤ, ξεκινούν σήμερα οι νέες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.  
Μετά το παιγνίδι συνωμοσίας που παίχτηκε στην πλάτη της χώρα μας η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να το αφήσει έτσι και προσέρχεται με άλλο «ανάστημα» σε αυτές τις διαβουλεύσεις.    
Παραμένει ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Απριλίου με τις αποκαλύψεις να ευνοούν για κάτι τέτοιο από τη στιγμή που δεν θα υπάρξουν απουσίες από τη μεριά των δανειστών.
Αντιθέτως, με πρωτοβουλία του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε νέος «μυστικός δείπνος» μεταξύ του κουαρτέτου, ανάλογος με εκείνον που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, με τη μόνη διαφορά ότι το «μενού» σε αυτή την συνάντηση ήταν πολύ μεγαλύτερο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις επίσημες θέσεις του Ταμείου για τα μέτρα και το χρέος, στο τραπέζι του Σαββάτου 2 Απριλίου η Ντέλια Βελκουλέσκου - κεντρικό πρόσωπο των συνομιλιών που είδαν το φως της δημοσιότητας - επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις στο στενό «πυρήνα» της τρόικας.
Ήταν η πρώτη φορά που η «σκληρή» Ντέλια  εμφανίστηκε διαλλακτική, όταν πριν και κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, διαφωνούσε ριζικά με τις απόψεις των υπολοίπων συναδέλφων στο «γκρουπ» που επέβλεπαν το ελληνικό πρόγραμμα.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης του ΔΝΤ προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ήταν εμφανής.
Έτσι στο «μυστικό δείπνο» των Αθηνών η απεσταλμένη του Ταμείου - παίρνοντας γραμμή πιθανότατα και από την Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ - έκανε τη στροφή «λειαίνοντας» τις διαφορές ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. 
Και αυτό εν όψει του δεύτερου αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα.
Μένει να δούμε, αν μετά το δείπνο, το ΔΝΤ συμφωνήσει με το «κουστούμι» των μέτρων της Ευρώπης και δεν επιμείνει σε σκληρότερα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.     
Σε κάθε περίπτωση το «μπρα- ντε φερ» κυβέρνησης - δανειστών πάνω στις μείζονες μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό, φορολογικό) δεν θα είναι περίπατος για την ελληνική πλευρά παρά την πλεονεκτική θέση από την οποία φαινομενικά ξεκινά.
Μετά το Πάσχα των Καθολικών επόμενο ορόσημο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου είναι η  12η Απριλίου.
Κυβέρνηση και Ευρωπαίοι εταίροι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας ακόμα και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν ο διεθνής Οργανισμός διατηρήσει την άκαμπτη στάση του στο ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια.
Στη συνέχεια, προβλέπεται να ανοίξει το ζήτημα του ελληνικού χρέους στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ -Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία διεξάγεται στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Η κυβέρνηση περιμένει έπειτα δέσμευση του Eurogroup για παρεμβάσεις στο χρέος κατά τη συνεδρίαση της 22ας Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ, στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας της Ε.Ε.
Τα περισσότερα μέτωπα της πρώτης αξιολόγησης έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό και αυτό που μένει να φανεί είναι το εύρος των παρεμβάσεων στις συντάξεις και ποιοι έμμεσοι φόροι θα συνοδεύσουν την αύξηση των άμεσων.
Τα μέτρα που μένει να προσδιοριστούν φθάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν «κλειδώσει» τα εξής:

-Νέα ενιαία κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν έμμεσο αφορολόγητο όριο το οποίο περιορίζεται στα 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα, μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου από 2.100 ευρώ στα 2.000 ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, αλλά για εννέα στους δέκα θα προκύψει φορολογική ελάφρυνση, λόγω της μείωσης του συντελεστή του πρώτου φορολογικού κλιμακίου εισοδήματος από 26% σε 22%.

-Μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, η οποία αποφέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ.
Στο ελληνικό σχέδιο υπάρχουν δύο εκδοχές για το συγκεκριμένο «χαράτσι». Η ειδική εισφορά ή να υπολογίζεται με νέα κλίμακα ή να ενσωματωθεί σε αυτή που θα ισχύσει για μισθούς και τις συντάξεις.
Εφόσον επικρατήσει  το πρώτο σενάριο ο «μικρός» συντελεστής διαμορφώνεται σε 2,2% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 και τον ανώτατο συντελεστή στο 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.  

 -Αύξηση των επιβαρύνσεων για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.
Τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς, αλλά με συντελεστές αυξημένους.
Για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από ακίνητα μέχρι τα 12.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από 12.001 έως 100.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 33% στο 35% και για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 100.000 ευρώ, δημιουργείται συντελεστής 45%.  

-Ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούν μισθωτοί με εισοδήματα από περισσότερες της μιας πηγές.
Αν στα εισοδήματα του φορολογούμενου περιλαμβάνονται μισθοί και αμοιβές από ελεύθερο επάγγελμα τα δύο εισοδήματα θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με την κλίμακα.
Με την ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν περισσότερες της μιας πηγές θα ελαφρυνθούν οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα, ενώ αντίθετα θα προκύψουν πρόσθετοι φόροι για φορολογούμενους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης