Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στους φόρους – «Κλείδωσε» η μείωση στο αφορολόγητο – Η νέα κλίμακα για τα ενοίκια

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στους φόρους – «Κλείδωσε» η μείωση στο αφορολόγητο – Η νέα κλίμακα για τα ενοίκια
Τα φορολογικά βάρη αυξάνουν για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από τα 9.100 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ποσού
«Κλείδωσε» το κούρεμα στο νέο αφορολόγητο για μισθούς και συντάξεις, το οποίο για τα εισοδήματα του 2016 θα είναι μικρότερο κατά 450 ευρώ, ενώ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εξακολουθεί να βρίσκεται η πρόταση για την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.
Αυτά προκύπτουν από το σχέδιο με τις αλλαγές στους φόρους που απέστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχουν επιβαρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα αλλά και όσους βρίσκονται στα «ρετιρέ», καθώς επιβάλλεται νέος συντελεστής 46% για ετήσιες αποδοχές πάνω από 60.000 - 65.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, τα φορολογικά βάρη αυξάνουν για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από τα 9.100 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ποσού σε αυτά τα επίπεδα από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα.
Ως εκ τούτου, και η μέγιστη έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ υποχωρεί στα 2.000 ευρώ.
Η μόνη ωφελημένη από τη νέα κλίμακα, και εφόσον δεν αλλάξει κάτι, φαίνεται να είναι η μεσαία τάξη.
Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσαν τα σενάρια περί αύξησης της φορολογίας σε όσους έχουν εισοδήματα από 20.000 έως 35.000 ευρώ, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν με αποτέλεσμα το νέο σχέδιο για τη φορολογική κλίμακα να οδηγεί σε ελαφρύνσεις.
Με την ίδια κλίμακα, που θα έχει πέντε συντελεστές αντί τριών που ισχύουν σήμερα, πρόκειται να φορολογηθούν από το πρώτο όμως ευρώ του εισοδήματός τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Βέβαια για εννιά στους δέκα αυτοαπασχολούμενους θα προκύψει φορολογική ελάφρυνση λόγω της μείωσης του συντελεστή του πρώτου φορολογικού κλιμακίου εισοδήματος από 26% σε 22%.
Τόσο με τη νέα φορο-κλίμακα για μισθούς και συντάξεις όσο και με αυτήν που θα ισχύσει για τα ενοίκια, στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι καλύπτεται ο «φορο–λογαριασμός» από τις ανατροπές στο εισόδημα, ενώ οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους πιθανότατα να μετατεθούν για το 2017.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αναζητούσε 1,8 δισ. ευρώ από την άμεση φορολογία και άλλα τόσα από την έμμεση (αυξήσεις σε καύσιμα, φυσικό αέριο, τέλος κινητής τηλεφωνίας, ακίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κ.ά.).

Αναλυτικότερα το νεότερο σχέδιο που απέστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς προβλέπει:

1. Την εφαρμογή νέας ενιαίας κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν έμμεσο αφορολόγητο όριο το οποίο «ψαλιδίζεται» στα 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου από 2.100 ευρώ στα 2.000 ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους, αλλά για εννιά στους δέκα θα προκύψει φορολογική ελάφρυνση λόγω της μείωσης του συντελεστή του πρώτου φορολογικού κλιμακίου εισοδήματος από 26% σε 22%.

2. Τη μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, η οποία αποφέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ. Στο ελληνικό σχέδιο υπάρχουν δύο εκδοχές για το «χαράτσι».
Η ειδική εισφορά να υπολογίζεται με νέα κλίμακα ή να ενσωματωθεί σ' αυτήν που θα ισχύσει για μισθούς και συντάξεις.
Εφόσον ισχύσει το πρώτο σενάριο ο «μικρός» συντελεστής διαμορφώνεται σε 2,2% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 και ο ανώτατος συντελεστής στο 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.

3. Αύξηση φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα με νέα κλίμακα και συντελεστές που θα έχουν ως εξής:

• 15% από 11% έως 12.000 ευρώ.

• 35% από 33% για το τμήμα του εισοδήματος από 12.001 – 100.000 ευρώ.

• 45% από 33% για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης