Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέες απειλές - Μειώνουν την δόση στα 3 δισ. ευρώ οι δανειστές στην Ελλάδα αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

Νέες απειλές - Μειώνουν την δόση στα 3 δισ. ευρώ οι δανειστές στην Ελλάδα αν δεν κλείσει η αξιολόγηση
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση του κουαρτέτου στη χώρα μας και οι δανειστές κορυφώνουν τις πιέσεις τους προς την ελληνική πλευρά
Με «κούρεμα» της εκκρεμούσας δόσης των 5,7 δισ. ευρώ κινδυνεύει η Αθήνα σε περίπτωση που δεν κλείσει η αξιολόγηση και ορισμένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια που η απόσταση είναι μεγάλη, μείνουν ανοιχτά.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση του κουαρτέτου στη χώρα μας και οι δανειστές κορυφώνουν τις πιέσεις τους προς την ελληνική πλευρά.
Απειλούν την κυβέρνηση με την εκταμίευση μικρότερης δόσης που δεν θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ από τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2016-2018.
Όπως αναγνώρισε χθες από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τα μέτρα αυτά φτάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) θα προέλθει από τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από τη φορολόγηση των εισοδημάτων.
Από τις παρεμβάσεις, δηλαδή, που θα γίνουν στην κλίμακα μισθωτών συνταξιούχων και τις νέες αυξήσεις που «ψήνονται» στους έμμεσους φόρους (ΕΝΦΙΑ, καύσιμα, κινητή τηλεφωνία, τραπεζικές συναλλαγές, συνδρομητική τηλεόραση, κ.ά.).
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό «οι αλλαγές στο εισόδημα θα πλήξουν όσους έχουν εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ από μισθωτή εργασία ή ελεύθερη δραστηριότητα, ενώ παράλληλα θα ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη».
Μένει να δούμε αν από τις νέες επιβαρύνσεις θα μπορέσει να καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος των εσόδων ή θα πρέπει να… πειραχθεί περαιτέρω η φοροκλίμακα∙ μαζί της, και η κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο με ένα τέτοιο επώδυνο πακέτο φορολογικών μέτρων και με ένα αντίστοιχο στο συνταξιοδοτικό θα μπορέσει η κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία με τους θεσμούς και να προχωρήσουν οι αποφάσεις για το χρέος από το πρώτο κιόλας Eurogroup της 22ας Απριλίου 2016.
Εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν στην ίδια συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα ανάψουν και το πράσινο φως για τη δόση που θα επιτρέψει στη χώρα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες που φτάνουν στα 5,4 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, στα 4,8 δισ. ευρώ στο τρίτο και στο 1,9 δισ. ευρώ στο τέταρτο.
Μέχρι τώρα η Αθήνα καλύπτει αυτές τις υποχρεώσεις από τους φόρους που εισπράττει, αφού η δόση των 5,7 δισ. ευρώ έπρεπε να είχε εκταμιευθεί από τον Δεκέμβριο του 2015 αλλά λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση παραμένει στα ταμεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Ως εκ τούτου, προς αναθεώρηση βαίνουν και οι υπόλοιπες δόσεις του 2016 που κανονικά, βάσει προγράμματος, έπρεπε να δοθούν ως εξής:

*4,9 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο + 700 εκατ. ευρώ από ANFA’S και SMP’S
* 4,5 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016
*3,8 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο
*1 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2016

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης