Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2014 παρουσίασαν τα κέρδη των κινεζικών επιχειρήσεων τους πρώτους μήνες του 2016

Τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2014 παρουσίασαν τα κέρδη των κινεζικών επιχειρήσεων τους πρώτους μήνες του 2016
Τα βιομηχανικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι
Αύξηση παρουσιάζουν τους τελευταίους 18 μήνες τα κέρδη των κινεζικών επιχειρήσεων, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο τομέας μεταποίησης της Κίνας επανέρχεται σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η οικονομία της Κίνας παρουσίασε το 2015 τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 25 χρόνων με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα παρουσιάσει περεταίρω επιβράδυνση και το 2016.
Ο τομέας του εργοστασίου, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη της κινεζικής ανάπτυξης τις δύο τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε το πιο σκληρό χτύπημα για την κινεζική οικονομία καθώς το τεράστιο πλεόνασμα της παραγωγής της σε σχέση με την μειωμένη ζήτηση είχε οδηγήσει σε πτώση των τιμών.
Όμως η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της έχει οδηγήσει σε μικρή ανάκαμψη στον κατασκευαστικό τομέα , την ώρα που παρατηρείται αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών γεγονός που έχει οδηγήσει σε άνοδο την εσωτερική κατανάλωσης σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές.
Επίσημη στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Κυριακή (27/3) έδειξαν ότι τα βιομηχανικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε παρουσιάσει πτώση κατά 4,7%.
Η άνοδος αυτή βάζει τέλος σε μια περίοδο επτά μηνών αρνητικής ανάπτυξης και σηματοδοτεί την ταχύτερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι σήμερα.
«Οι πωλήσεις και τα περιθώρια κέρδους σε τομείς που εκτίθενται στον καταναλωτή παραμένουν ψηλά συγκριτικά με τον κατασκευαστικό τομέα που παρουσίαζε ύφεση» υποστηρίζει ο Louis Kuijs, επικεφαλής της Asia for Oxford Economics στο Χονγκ Κονγκ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η απασχόληση έχει ήδη μειωθεί σημαντικά στον κατασκευαστικό τομέα».

Chart: China industrial profits

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang δήλωσε ωστόσο στην ετήσια σύνοδο του κοινοβουλίου αυτό το μήνα ότι παρατηρήθηκε ανάκαμψη στον τομέα της τροφοδοσίας, η οποία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των βιομηχανικών πλεονασμάτων που προκύπτουν από την υπερπαραγωγή κινεζικών προϊόντων, υπογραμμίζοντας ότι το 2016 αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης