Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθάκης: Η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έως το Β' τρίμηνο του 2016

Σταθάκης: Η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έως το Β' τρίμηνο του 2016
Σταδιακά, και με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αίρονται τα capital controls - Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει η χώρα της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης
Αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2016 και ειδικότερα εντός του Β' τριμήνου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε ομιλία του σήμερα, Τετάρτη 23 Μαρτίου, στο ετήσιο forum «Active Greece Awards 2016 - Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας».
Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ, ο υπουργός μίλησε και για την κατάσταση στην Ευρώπη, μετά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες την Τρίτη 22 Μαρτίου, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη μετά και τα τελευταία γεγονότα βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι.
Ο ένας δρόμος οδηγεί στη δημοκρατική διαχείριση της μεταναστευτικής και οικονομικής κρίσης και ο άλλος δρόμος οδηγεί στην αναβίωση ενός σκοτεινού παρελθόντος που στο όνομα της ασφάλειας φέρνει από την πίσω πόρτα τον σκοταδισμό.
Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει η χώρα της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης».
Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης μιλώντας για την οικονομία σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί στην αγορά και η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «σταδιακά, και με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αίρονται τα capital controls», ενώ παράλληλα είπε ότι «παρά τα θετικά μηνύματα, βρισκόμαστε πάντοτε σε επαγρύπνηση και δουλεύουμε μεθοδικά για τη σταθεροποίηση της οικονομίας έχοντας έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη από την υπογραφή της συμφωνίας του καλοκαιριού».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε αναλυτικά και στα 4 βασικά σημεία για την οικοδόμηση μίας νέας σχέσης του εξαγωγικού κλάδου με το καινούργιο αναπτυξιακό υπόδειγμα.
Αυτά είναι:
1. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί στη συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής για την προώθηση της εξωστρέφειας, η οποία έχει σαφείς στόχους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.
Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με βάση το Enterprise Greece, με αντικείμενο την πλήρη και αναλυτική καταγραφή του παραγωγικού εξαγωγικού και εν δυνάμει εξαγωγικού δυναμικού της χώρας και την ολοκληρωμένη παρουσίαση των υφιστάμενων εργαλείων της πολιτείας για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
2. Ο αναπτυξιακός νόμος.
Ο υπουργός έκανε μία γρήγορη αναφορά σε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα τελευταία 18 χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο δαπάνησε γύρω στα 12 δισ. σε επιχορηγήσεις των αναπτυξιακών νόμων «με πελατειακή διοχέτευση επιχορηγήσεων και διανομή σε ημετέρους».
Αυτό τουλάχιστον μαρτυρεί η υψηλή συγκέντρωση του ποσοστού των επιχορηγήσεων.
«Το αποτέλεσμα λοιπόν των προηγούμενων αναπτυξιακών, ήταν απλά και μόνο η αναπαραγωγή ενός στρεβλού παραγωγικού μοντέλου» είπε ο κ. Σταθάκης, ενώ σημείωσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα δώσει ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια.
3. Το Αναπτυξιακό Ταμείο.
Το 2014 το 39,7% των αιτήσεων για δανεισμό που υπέβαλλαν οι ΜΜΕ απορρίφθηκε τη στιγμή που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται μόλις στο 16%.
«Το Αναπτυξιακό Ταμείο ως βασικό στόχο θα έχει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και τη διαχείριση των χρηματοδοτικών δράσεων για τις ΜΜΕ.
Η συμβολή του στη συνδρομή και τη χάραξη της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής θα είναι πρωταρχικής σημασίας».
4. Το ΕΣΠΑ.
Δίνεται προτεραιότητα σε τομείς που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία με ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογική διάσταση του όλου σχεδιασμού.
Ήδη, «σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε καταλήξει σε 8 κλάδους προτεραιότητας», είπε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι πρόκειται για τους τομείς: αγροδιατροφή, βιοεπιστήμες - υγεία - φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον - βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές, υλικά - κατασκευές και τουρισμός - πολιτισμός - δημιουργικές βιομηχανίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης