Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΟΟΣΑ: Πρόοδος της Ελλάδας στον προκαταρκτικό έλεγχο για τη συμμόρφωση ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα διαφθοράς

ΟΟΣΑ: Πρόοδος της Ελλάδας στον προκαταρκτικό έλεγχο για τη συμμόρφωση ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα διαφθοράς
Αφορά, κυρίως, την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών κατά τις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές
Επιτυχώς ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 στο Παρίσι από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης - ΟΟΣΑ - ο προκαταρκτικός έλεγχος συμμόρφωσης της Ελλάδος, σε σχέση με την αξιολόγησή της για την εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης του ΟΟΣΑ, όσον αφορά την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημοσίων Λειτουργών κατά τις Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές.
Στο Παρίσι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος δέχθηκε συγχαρητήρια για τις δράσεις ευαισθητοποίησης των ελληνικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, αναφορικά με τους κινδύνους που ενέχει η πιθανή εμπλοκή τους σε πράξεις διαφθοράς και τονίστηκαν οι σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το τελευταίο διάστημα η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Κατέστη σαφές ότι η διαφθορά στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές δεν αποτελεί μια λανθασμένη πρακτική ή ένα 'αναγκαίο κακό' αλλά αποτελεί πράξη ποινικά κολάσιμη, η οποία τιμωρείται με τις ίδιες ποινές όπως και η δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων στη Ελλάδα χωρίς να απαιτείται έγκληση του παθόντος ή αίτηση από το ξένο κράτος.
Ο κ. Βασιλειάδης, κατά την επίσκεψη του στο Παρίσι, μετείχε εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην ειδική Υπουργική Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης του κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, με την οποία ξεκινά η τέταρτη φάση αξιολόγησης των κρατών-μελών για θέματα αλλοδαπής δωροδοκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΟΣΑ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εν λόγω Σύμβαση καλύπτει 41 κράτη και αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας, καθώς αποτελεί τη νομική βάση με την οποία τιμωρούνται στο κράτος που εδρεύουν, εταιρείες που διαπράττουν το αδίκημα της δωροδοκίας στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή προστατεύει τις ελληνικές εταιρείες που επιχειρούν στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης