Τελευταία Νέα
Οικονομία

Fasdal (Saxo Bank): Τα χειρότερα πέρασαν για την ελληνική Οικονομία, είναι ιδιαίτερα ανθεκτική

tags :
Fasdal (Saxo Bank): Τα χειρότερα πέρασαν για την ελληνική Οικονομία, είναι ιδιαίτερα ανθεκτική
H ελληνική οικονομία βρέθηκε στο χειρότερο σημείο τον Ιούλιο του 2015 και πλέον οι ενδείξεις είναι θετικές και συγκλίνουν σε μία ανοδική πορεία η οποία θα γίνει ορατή προς το τέλος του 2016
Τα χειρότερα πέρασαν για την ελληνική οικονομία την εκτίμηση αυτή κάνει ο επικεφαλής του τμήματος Σταθερού Εισοδήματος της Saxo Bank, Simon Fasdal, ο οποίος να σημειωθεί ότι την χαρακτηρίζει και ιδιαίτερα ανθεκτική.
Τα στοιχεία του οικονομικού αναλυτή δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία βρέθηκε στο χειρότερο σημείο τον Ιούλιο του 2015 και πλέον οι ενδείξεις είναι θετικές και συγκλίνουν σε μία ανοδική πορεία η οποία θα γίνει ορατή προς το τέλος του 2016.
Σύμφωνα με τον κ. Fasdal, το κλίμα στη χώρα είναι θετικό αλλά παραμένει εύθραυστο, δεδομένων των μεγάλων θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά, με κυριότερα την αξιολόγηση και τη μεταναστευτική κρίση.
Όταν το μεταναστευτικό τεθεί υπό έλεγχο μέσω μιας συντονισμένης δράσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελληνική αγορά θα δει μεγάλη αύξηση στις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, εκτιμά.
Καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με τον ίδιο, για την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή στις αγορές θα διαδραματίσει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εξασφαλίσεις από την ΕΚΤ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για φτηνή χρηματοδότηση και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο κορυφαίος αναλυτής της Saxo Bank έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί θεμελιώδη αναπτυξιακό μοχλό για την ελληνική οικονομία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα επόμενα δύο χρόνια επιφυλάσσουν μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης, καθώς η κλιμάκωση του πολιτικού κινδύνου στις γειτονικές χώρες της Μεσογείου θα στρέψουν τους τουρίστες στους ελληνικούς προορισμούς.
Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο κ. Fasdal επισημαίνει ότι ο παράγοντας «φόβος» που διακατείχε τις διεθνείς αγορές τους πρώτους μήνες του έτους έχει αρχίσει να υποχωρεί, δίνοντας τη θέση του στη συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης.
Τον φόβο αυτό τροφοδοτούσαν το προηγούμενο διάστημα η βίαιη μείωση της τιμής του πετρελαίου, η επιβράδυνση της Κίνας, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και οι πτωτικές πιέσεις που δέχονται η Ευρώπη και οι ΗΠΑ λόγω της αύξησης του κινδύνου σε πολιτικό επίπεδο (Brexit και προσφυγικό για την Ευρώπη, εκλογές για τις ΗΠΑ).
Οι τρεις αυτοί παράγοντες αβεβαιότητας έχουν αρχίσει να υποχωρούν, σύμφωνα με τον κ. Fasdal, καθώς το πετρέλαιο αντί να οδεύει προς τα 20 δολάρια/βαρέλι –που υποστήριζαν πολλοί αναλυτές– έχει ανακάμψει άνω των 40 δολαρίων, η οικονομία της Κίνας αναλογεί μόλις στο 12% της παγκόσμιας οικονομίας, έναντι του 45% που αναλογεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ η Fed ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι διατηρεί σταθερά τα επιτόκια, ενώ οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων περιορίζονται πλέον στις 2, από 4 που αναμένονταν στο τέλος του 2015.
Αμείωτοι παραμένουν, ωστόσο, οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις μαζικές ρευστοποιήσεις των χαρτοφυλακίων των funds τους τελευταίους μήνες, καθώς και από τις δυνητικές χρεοκοπίες των πετρελαϊκών εταιρειών που απειλούν να συμπαρασύρουν τα χαρτοφυλάκια πολλών τραπεζικών κολοσσών, όπως είναι για παράδειγμα η Deutsche Bank.

Ν.Θ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης