Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενστάσεις για το ύψος της εθνικής σύνταξης και για τις εκπτώσεις στις εισφορές από τους δανειστές

Ενστάσεις για το ύψος της εθνικής σύνταξης και για τις εκπτώσεις στις εισφορές από τους δανειστές
Δεν τέθηκε θέμα παρέμβασης στις κύριες συντάξεις υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας 
Αγεφύρωτες ποαραμένεουν οι διαφορές ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στους θεσμούς όπως φάνηκε από τη δίωρη συνάντηση που έγινε νωρίτερα στο ξενοδοχείο Hilton.
Τα θέματα της ατζέντας του ασφαλιστικού παραμένουν όλα ανοιχτά.
Οι ενστάσεις των δανειστών επικεντρώνονται στο ύψος της εθνικής σύνταξης και των ποσοστών αναπλήρωσης το οποίο ζητούν να μειωθεί καθώςόπως υποστηρίζουν δεν αποδέχονται τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα που διέπει την μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου και θέλουν στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών.
Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα παρέμβασης στις κύριες συντάξεις και ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις στις επικουρικές να συζητηθούν τελευταίες στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.
Οι δανειστές δεν αποδέχητκαν όπως φαίνεται την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για βελτιωμένο σύστημα εισφορών με εκπτώσεις για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.
Φερονται να είπαν χαρακτηριστικά: «να παίρνεις ό,τι δίνεις», υπονοώντας ότι οι συντάξεις των αγροτών πρέπει να είναι ανάλογες των εισφορών που κατέβαλαν.
Στόχος παραμένει η εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ συνταξιοδοτικής δαπάνης για το 2016 και η διαπραγμάτευση αναμένεται σκληρή και θα διαρκέσει τουλάχιστον δέκα μέρες.
Αλλεπάλληλες ερωτήσεις έθεσαν οι δανειστές και για τον τρόπο εφαρμογής του επανυπολογισμού των συντάξεων ως το 2018 αμφισβητώντας τεχνικά την αποτελεσματικότητά του.
Αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια ενώ σε κεντρικό επίπεδο οι επικεφαλής θα συναντηθούν και πάλι το Σάββατο.

Φανή Θεοδοσίου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης