Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ) στο bankingnews: Υπάρχει σχέδιο εξόντωσης της επιχειρηματικότητας

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ) στο bankingnews: Υπάρχει σχέδιο εξόντωσης της επιχειρηματικότητας
Αναλυτικά οι βασικές θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ
Η φοροδιαφυγή θα γίνει «όπλο» άμυνας για τους βιοτέχνες τους μικροεπαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις με το νέο Ασφαλιστικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το οποίο «τρώει» τα κέρδη των επιχειρήσεων και καταστρέφει την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Το μήνυμα αυτό στέλνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς μέσα από το bankingnews.
Σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος διοργανώνει Πανελλαδικό Συλλαλητήριο πραγματοποιώντας συγκέντρωση σήμερα στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις τρείς το μεσημέρι.
Η αφίσα της ΓΣΕΒΕΕ λέει η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό οδηγεί τις ΜμΕ στον Αφανισμό.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναλύει βήμα προς βήμα τα όσα αρνητικά θα φέρει στην οικονομία οι υλοποιηθούν οι διατάξεις του Ασφαλιστικού.
Ωστόσο ο κ. Καββαθάς αναγνωρίζει ότι η βάση του Ασφαλιστικού εδράζεται σε πιο δίκαιη βάση σε σχέση με το παρελθόν καθώς υπολογίζει τις εισφορές με βάση το εισόδημα.
Όμως προσθέτει ότι αυτό που εξοντώνει τους επαγγελματίες είναι οι υψηλοί συντελεστές που εκμηδενίζουν την κερδοφορία και θα οδηγήσουν στην απόκρυψη εισοδημάτων.
Στα αρνητικά των ρυθμίσεων είναι ο στόχος αύξησης εισφορών που σκοπό έχουν να συγκρατήσουν τις σημερινές συντάξεις σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ αυτοί που θα καταβάλλουν τις εισφορές δεν θα λάβουν αντίστοιχη σύνταξη.
Σήμερα συνταξιούχος με 37 χρόνια εργασίας έχει σύνταξη 1507 ευρώ.
Με το υπό διαμόρφωση καθεστώς ο ασφαλισμένος με τα ίδια χρόνια εργασίας θα λάβει σύνταξη στα 1000 ευρώ.
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των ρυθμίσεων είναι ότι στοχεύει στην κερδοφορία των επιχειρήσεων η οποία πλέον θα βρίσκεται υπό διωγμό.
Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι δηλώνουν εισόδημα υψηλότερο από 25.000 ευρώ όταν ο συντελεστής ανέρχεται στο 20% για τον υπολογισμό της εισφοράς.
Η πρόσθεση του συντελεστή 6,95% για την καταβολή της περίθαλψης η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη γα τους επαγγελματίες.
Στην περίπτωση που το εισόδημα αυξάνεται ή τα κέρδη μιας επιχείρησης το ποσό της καταβολής των εισφορών αυξάνεται αντίστοιχα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ότι η κατηγορία των ασφαλισμένων που θα πληρώνουν περισσότερα χρήματα για περίθαλψη από κάποιον που δηλώνει εισόδημα λιγότερα από 10.000 ευρώ θα έχει καλύτερες υπηρεσίες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή τις ίδιες.
Είναι προφανές ότι θα έχει τις ίδιες.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι οι 320.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που παλεύουν με ρυθμίσεις να κρατήσουν τη σύνταξη και την υγειονομική τους περίθαλψης θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με αποτέλεσμα το Ταμείο θα χάνει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ο κ. Καββαθάς θωρεί ότι οι συντελεστές πρέπει να μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό για να προσδοκούμε σε κάτι θετικό από το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 
Οι νέες ρυθμίσεις δίνουν καίριο πλήγμα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων καθώς ο ένας εργαζόμενος πληρώνει το 1/3 των εισφορών και τα 2/3 καταβάλλονται από τον εργοδότη.
Η κερδοφορία των 50.000 ευρώ σχεδόν μηδενίζεται λόγω των υψηλών συντελεστών που πρόκειται να θεσπιστούν καθώς φθάνουν στο 27%.
Στη συνέχεια το λόγο έχει η εφορία με εξίσου υψηλούς συντελεστές φορολόγησης σε συνδυασμό με την προκαταβολή του φόρου και τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης στο τέλος δεν μένει ούτε ένα ευρώ στην επιχείρηση για επενδύσεις για να προσδοκούμε σε νέες θέσεις εργασίας.

Οι βασικές θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ

Η σύνδεση εισοδήματος και εισφοροδοτικής ικανότητας αποτελεί διαχρονική θέση της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς τα ασφαλιστικά βάρη πρέπει να μοιράζονται αναλογικά και βάσει της εισφοροδοτικής ικανότητας του καθενός. Ωστόσο, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της αδήλωτης εργασίας, βασικό εργαλείο αναδιανομής δεν μπορεί να είναι το ασφαλιστικό σύστημα. Η υπερβολική μεταφορά υποχρεώσεων από τους χαμηλότερα στους υψηλότερα αμειβόμενους μπορεί να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα για το ασφαλιστικό σύστημα.
Η σύνδεση ωστόσο, με δεδομένη την ανισοκατανομή στα δηλωθέντα εισοδήματα του στρώματος των μικρομεσαίων (το 80% δηλώνει ως 10.000€ εισόδημα) και μπροστά στον κίνδυνο να επιβαρυνθούν υπέρμετρα όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000€ είναι σκόπιμο να συμπεριλάβει ένα πλαφόν μέγιστης εισφοράς στο 20% του 5πλάσιου του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
Επιπλέον η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ (ασφάλιση υγείας) θα πρέπει να αποτελεί ένα σταθερό ποσό, καθώς στο όνομα της ισότητας των παροχών, είναι αδιανόητο να κατανέμονται διαφορετικά τα ασφαλιστικά βάρη. Άλλωστε η αναδιανομή για την υγεία, όπως και για τις συντάξεις (πρέπει να) επιδιώκεται μέσω της φορολογίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετακυλύετε στο ασφαλιστικό σύστημα.
Είναι απολύτως αναγκαία η ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για το ασφαλιστικό σύστημα. Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΓΣΕΒΕΕ επαναφέρει την πρόταση για παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον για τα δυο επόμενα έτη, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Από αυτό το μέτρο, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζεται, ότι, με την ενεργοποίηση του ήμισυ των οφειλετών του Οργανισμού (~200.000 ασφαλισμένοι), μπορούν να εισρεύσουν στα ασφαλιστικά ταμεία περισσότερα από 600 εκ €/ έτος.
Η έννοια και η εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος δεν έχει πλέον καμιά νομιμοποιητική βάση στο νέο φορολογικό σχέδιο λόγω των αναλογικών και προοδευτικών επιβαρύνσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό σχέδιο. Ο επιτηδευματίας με ζημίες ή πολύ χαμηλά κέρδη θα πρέπει να βρίσκεται στην ελάσσονα κατηγορία ασφάλισης για σύνταξη και υγεία, δίχως να υπολογίζεται ένα τεκμαρτό επίπεδο διαβίωσης, το οποίο καλύπτεται από τις παρελθούσες αποταμιεύσεις..
Θεωρούμε επιβεβλημένη την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης των επαγγελματιών στην ενιαία προοδευτική κλίμακα φορολόγησης. Ίδια φορολογία για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος είναι η βάση της δίκαιης φορολόγησης σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Ουσιαστική ενεργοποίηση και διεύρυνση των παροχών που προβλέπονται στους Ειδικούς Λογαριασμούς του ΟΑΕΕ (Ανεργίας, Επαγγελματικής Εστίας) που διατηρούνται στον ΟΑΕΔ. Σε διαφορετική περίπτωση είναι κοινωνικά και ηθικά επιβεβλημένη η αναστολή είσπραξης των σχετικών εισφορών μέχρι την ουσιαστική ενεργοποίησή τους.
Είναι σαφές ότι η εργασία από μόνη της δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα και είναι αναγκαίο να αναζητηθούν συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης εκτός ασφαλιστικού συστήματος (κοινωνικοί πόροι, ειδικά τέλη κοκ).
Σε αυτό το πλαίσιο ενίσχυσης των εισροών στο ασφαλιστικό σύστημα είναι απολύτως αναγκαίο ένα διαρκές, πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα στον ΟΑΕΕ, στη λογική «παγώματος» της οφειλής και μεταφοράς σε μεταγενέστερη φάση του ασφαλιστικού βίου, με ενδεχόμενη χρήση ενός πολύ μικρού ποσού δόσης απεριόριστου αριθμού. Βασικό μέλημα αυτής της πρόβλεψης είναι η άμεση ενεργοποίηση οφειλετών με στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστέας βάση (του πληθυσμού ασφαλισμένων).

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης