Τελευταία Νέα
Οικονομία

WSJ: Σε αμφιλεγόμενο και επικίνδυνο έδαφος επανέρχεται το ελληνικό πρόγραμμα

tags :
WSJ: Σε αμφιλεγόμενο και επικίνδυνο έδαφος επανέρχεται το ελληνικό πρόγραμμα
Οι μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση 
Κανείς δεν θέλει μια νέα κρίση για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, ανάλογη με αυτήν του 2012, αλλά και το τωρινό αδιέξοδο μπορεί, εν δυνάμει, να γίνει εκρηκτικό από μόνο του, υποστηρίζει σε άρθρο της με τίτλο «Το ελληνικό πρόγραμμα επανέρχεται σε αμφιλεγόμενο και επικίνδυνο δρόμο», η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εκπροσώπους των πιστωτών ξαναρχίζουν την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ότι αναθερμένεται, σε μια μάλλον, άβολη στιγμή για όλη την Ευρώπη η προσπάθεια υλοποίησης των στόχων του ελληνικού προϋπολογισμού, η λιτότητα, τα δάνεια και η ελάφρυνση χρέους αναθερμαίνεται σε μια μάλλον άβολη στιγμή.
Η Ευρώπη, κλείνοντας ουσιαστικά το βαλκανικό διάδρομο για τους πρόσφυγες, μετατρέπει την Ελλάδας σε ένα μεγάλο σημείο κράτησης για πρόσφυγες και άλλους μετανάστες, και η διαχείριση της κατάστασης που δημιουργείται είναι πολύ δύσκολη.
Το άρθρο της εφημερίδας θυμίζει ότι τον περασμένο Ιούλιο αποφεύχθηκε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αλλά δεν διευθετήθηκε το βασικό πρόβλημα καθώς οι Ευρωπαίοι δανειστές της χώρας, αρχής γενομένης από τη Γερμανία, επέλεξαν να επιμείνουν στο στόχο των μεγάλων πλεονασμάτων παρά το ότι αποδείχτηκαν, ήδη, πολύ «βαριά» για το πολιτικό σύστημα της χώρας, και να μην δεχθούν χαμηλότερους στόχους για το πλεόνασμα σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση του χρέους.
Τώρα, τονίζεται, το ΔΝΤ έχασε την υπομονή του και αντίθετα από την ευρωζώνη δεν συμφώνησε σε νέο δανειακό πρόγραμμα με την Ελλάδα, το περασμένο καλοκαίρι.
Η επιμονή του ΔΝΤ ότι υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να διευθετηθεί το θέμα της Ελλάδα, είτε μέσα από ένα ακόμη βαρύ πρόγραμμα λιτότητας επικεντρωμένο στις περικοπές συντάξεων είτε με μια γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους, αντανακλά τις αντινομίες της συμφωνίας του Ιουλίου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angkela Merkel χρειάζεται το ΔΝΤ για ν' αρχίσει να δανείσει την Ελλάδα καθώς πάντα έλεγε ότι η συμμετοχή του είναι κομβικής σημασίας για την αξιοπιστία του προγράμματος ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν πρόκειται να πάνε στη γερμανική βουλή να ζητήσουν ψήφο για το πρόγραμμα μέχρις ότου η Ελλάδα συμφωνήσει σε δάνειο με το ΔΝΤ.
Η αμερικανική εφημερίδα, όμως, υπογραμμίζει ότι το ΔΝΤ διαφωνεί τόσο με την Ελλάδα όσο και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν για το τι πρέπει να γίνει, και μια λύση χρειάζεται πριν τον Ιούλιο που η Ελλάδα χρειάζεται νέα δάνεια για να πληρώσει τα χρέη της.
Η Ελλάδα συμφώνησε, τον Ιούλιο, να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και για να γίνει αυτό επί τάπητος έχουν τεθεί μέτρα νέας λιτότητας ύψους 1% του ΑΕΠ με τους Έλληνες αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι τα υπόλοιπα θα έρθουν μέσα από την οικονομική ανάπτυξη.
Οι πιστωτές δεν πιστεύουν ότι θα γίνει έτσι αλλά διαφωνούν για το πόση φορολογική προσπάθεια χρειάζεται.
Η Κομισιόν πιστεύει ότι αρκούν μέτρα ύψους 2,5% - 3% του ΑΕΠ αλλά το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν μπορούν να είναι κάτω από 4% ενώ διαφωνεί και ως προς το ποια μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά, εκτιμώντας πχ ότι δεν είναι αξιόπιστες οι δεσμεύσεις για βελτίωση της συλλογής φόρων.
Το ΔΝΤ θεωρεί οτι η Ελλάδα έχει φτάσει στο «κόκκαλο» τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και ότι ήδη είναι υψηλή η φορολογία και συνεπώς ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες που είναι υψηλότερες από αλλού στην Ευρώπη, είναι ο τομεάς που μπορεί να γίνουν περικοπές.
Αλλά αυτό είναι ένα τοξικό μέτρο για την Ελλάδα όπου πολλές οικογένειες επιβιώνουν κυρίως λόγω της σύντάξης κάποιου γονιού ή παππού εξαιτίας της υψηλής ανεργίας.
Η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, έχει προτείνει μια συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που θα δώσει αυτό το 1% του ΑΕΠ αλλά ούτε αυτό το σχέδιο είναι αρκετό για το ΔΝΤ ενώ ήδη προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις εντός Ελλάδας.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος είναι πολύ υψηλός και επιμένει ότι ένας χαμηλότερος στόχος χρειάζεται ελάφρυνση χρέους από την ευρωζώνη και τονίζει ότι υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Γερμανία ούτε καν θέλει να συζητήσει κάτι τέτοιο.
Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι οι δανειστές δεν συμφωνούν μεταξύ τους, τελικά συμφώνησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα και εκτιμά ότι πιθανώς μέσα από τη διαπραγμάτευση να καταλήξουν σε μια σειρά από μέτρων που θα ικανοποιούν την ευρωπαϊκή πλευρά αλλά όχι το ΔΝΤ το οποίο, υποστηρίζει, θα επίμείνει στη θέση του για ελάφρυνση του χρέους.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι αυτό σημαίνει ότι τελικά το ΔΝΤ δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και αυτό θα φέρει σε δύσκολή θέση τη Γερμανία και την καγκελάριο η οποία είτε θα πρέπει να υποστεί σοβαρό πολιτικό κόστος δεχόμενη την άποψη του ΔΝΤ για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του είτε θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς το ΔΝΤ, κάτι που επίσης θα της στοιχίσει πολιτικά.
Ακόμη και αν «περάσει» η άποψη του ΔΝΤ για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και κάποια ελάφρυνση χρέους, και πάλι, υποστηρίζει η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση θα αγγίξει τα πολιτικά της όρια επιβίωσης λόγω των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Σε περίπτωση, δε, που δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με χρεωκοπία τον Ιούλιο και ο φόβος του Grexit θα επανέλθει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης