Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τμηματική αξιολόγηση του Μνημονίου 3 εξετάζουν οι δανειστές για να αρθεί το αδιέξοδο στα ανοικτά μέτωπα με το ΔΝΤ

Τμηματική αξιολόγηση του Μνημονίου 3 εξετάζουν οι δανειστές για να αρθεί το αδιέξοδο στα ανοικτά μέτωπα με το ΔΝΤ
Οι πιστωτές, με πρόφαση τις μεγάλες  διαφορές που τους χωρίζουν με την ελληνική πλευρά σε μείζονα θέματα της διαπραγμάτευσης, θεωρούν ότι αυτή θα πρέπει να βαδίσει τμηματικά.
Το σενάριο της «σπαστής» αξιολόγησης έχουν βάλει πάνω στο τραπέζι οι δανειστές για να αρθεί το αδιέξοδο και να περπατήσει η συμφωνία για την πρώτη επικαιροποίηση του Μνημονίου που κινδυνεύει να βγει εκτός χρονοδιαγραμμάτων.
Βέβαια, τμηματική αξιολόγηση σημαίνει και τμηματική εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ύψους 5,7 δις. ευρώ που θα «σπάσει» σε υπο -δόσεις οι οποίες θα εγκρίνονται ανάλογα με το «πακέτο» των προαπαιτουμένων που υλοποιεί η Αθήνα.
Το έργο είναι ήδη γνωστό αφού η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί αυτή τη στιγμή το «κουαρτέτο» συνέβη πολλάκις στο παρελθόν.
Οι πιστωτές, με πρόφαση τις μεγάλες  διαφορές που τους χωρίζουν με την ελληνική πλευρά σε μείζονα θέματα της διαπραγμάτευσης, θεωρούν ότι αυτή θα πρέπει να βαδίσει τμηματικά.
«Κεφάλαιο - «κεφάλαιο», δηλαδή για να μπορέσουν να βρεθούν κοινά σημεία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το σκέλος των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το συνταξιοδοτικό.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, πρώτο σε αυτή την ατζέντα θα είναι το φορολογικό που ήταν και το μικρότερο «αγκάθι» αυτής της αξιολόγησης.
Μπορεί το Μνημόνιο να ορίζει από φέτος νέες ημερομηνίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο οι πιστωτές ακόμη δεν έχουν «ανάψει» το «πράσινο φως» για μια σειρά από διατάξεις που συνδέονται με αυτή την διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει  αποστείλει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα το «πακέτο» αυτών των διατάξεων στους πιστωτές, οι τελευταίοι συνεχίζουν να παίζουν καθυστερήσεις…                                 
Μεταξύ άλλων, αυτό περιλαμβάνει ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν από το νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια και τις προθεσμίες για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος μέχρι και τους αμειβόμενους με «μπλοκάκια». Όσοι δηλαδή εργάζονται περιστασιακά ή είναι άνεργοι και κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί τεκμαρτών εισοδημάτων με τον συντελεστή φορολόγησης του επιχειρηματικού εισοδήματος, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.
Μετά το φορολογικό, τη σκυτάλη θα πάρει το ασφαλιστικό προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δις. ευρώ για το μέρος που καλύπτει ο προϋπολογισμός. 
Σειρά θα πάρει  το δημοσιονομικό «κενό» ενώ οι συζητήσεις για την πώληση των «κόκκινων δανείων» σε distress funds πάνε για το καλοκαίρι…                       

Τσακαλώτος : Αντιλόπη η Ελλάδα μπροστά στους ελέφαντες (θεσμοί)!

Στο ΔΝΤ που επιμένει στη λήψη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων και νέα  μείωση των συντάξεων απέδωσε την ευθύνη για την καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης  ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθές στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Προσκεκλημένος από την εν λόγω επιτροπή στο πλαίσιο του διαρθρωμένου διαλόγου, ο Ε. Τσακαλώτος περιέγραψε σχηματικά την όλη κατάσταση: Υπάρχουν δύο ελέφαντες, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές, και μία μικρή αντιλόπη, η Ελλάδα, είπε.
Υπενθύμισε ότι το περασμένο  καλοκαίρι «είχαμε συμφωνήσει» στη λήψη μέτρων  ύψους 1 % του ΑΕΠ που θα λαμβάνονταν το 2016 και θα εφαρμόζονταν το 2017 και 2018. Τώρα, όμως, είπε, έχει προκύψει διχασμός μεταξύ των θεσμών για το δημοσιονομικό. Το ΔΝΤ ζητεί περαιτέρω μέτρα, παρά το γεγονός ότι 2015 η ελληνική οικονομία πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις ως προς την πορεία του ΑΕΠ και τα φορολογικά έσοδα.
Η στάση, λοιπόν, του ΔΝΤ είναι ακατανόητη όταν «μας ζητάει  να πάρουμε και άλλα μέτρα περικόπτοντας τις συντάξεις, ενώ έχουμε πάρει σημαντικές αποφάσεις στο ασφαλιστικό» . Στο σημείο αυτό, ο υπουργός υπενθύμισε τα μέτρα της κυβέρνησης που έθεσαν τέλος στις πρόωρες συντάξεις και την ενοποίηση των 300 Ταμείων καθώς και τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, προκειμένου το σύστημα να καταστεί βιώσιμο…
Η Ελλάδα, παρατήρησε ο Ε. Τσακαλώτος, είναι πολύ κοντά με τους ευρωπαϊκού θεσμούς, «αλλά απέχουμε από τις θέσεις του ΔΝΤ»…Και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν της αξιολόγησης , διότι « αν καθυστερήσουμε δεν θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, θα ξαναβρεθούμε εκεί που ξεκινήσαμε το περασμένο καλοκαίρι και θα πούν ότι  οι Ελληνες δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους…
Ο χρόνος,όμως, δεν είναι ατέλειωτος, οι εκπρόσωποι των θεσμών έφυγαν στις 15 Φεβρουαρίου και μας είπαν ότι θα επιστρέψουν σε 10 μέρες, ενώ κοντεύει να περάσει ένας μήνα…»…
Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν συνδέει την αξιολόγηση του προγράμματος με το προσφυγικό. Και δεν προτίθεται να ζητήσει αλλαγή των στόχων του προγράμματος. Το μόνο που ζητεί  να ληφθεί υπόψη είναι οποιαδήποτε απόκλιση που θα οφείλεται στην προσφυγική κρίση…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης