Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σοβαρή «εμπλοκή» στο EWG – Οι δανειστές ακύρωσαν το ταξίδι μετά το τεράστιο χάσμα με το δημοσιονομικό κενό

Σοβαρή «εμπλοκή» στο EWG  – Οι δανειστές ακύρωσαν το ταξίδι μετά το τεράστιο χάσμα με το δημοσιονομικό κενό
Το δημοσιονομικό κενό του 2016 μπλόκαρε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα
«Λευκός καπνός» δεν βγήκε στο κρίσιμο συμβούλιο του Euro Working Group (29/2/2016), που είχε κεντρικό θέμα το δημοσιονομικό «κενό» του 2016, το οποίο εξελίσσεται στο μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι επικεφαλής των δανειστών ακύρωσαν το εισιτήριο επιστροφής προς την Αθήνα που είχαν βγάλει αυτήν την εβδομάδα, μετά την αρνητική εισήγηση που έκαναν σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον οι τεχνοκράτες του EuroWorking.
Κυβέρνηση και δανειστές δεν κατάφεραν να βρουν κοινό σημείο προσέγγισης στο θέμα του δημοσιονομικού «κενού», δηλαδή για το ύψος των επιπλέον μέτρων που πρέπει να ληφθούν φέτος ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προσήλθε στη συνεδρίαση με τη γνωστή ελληνική πρόταση ότι η «τρύπα» στον φετινό προϋπολογισμό δεν ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι την προσδιορίζουν στο 1,9 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ  την ανεβάζει σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δανειστές όχι μόνο δεν συμφωνούν με την Αθήνα, αλλά ούτε και μεταξύ τους. Όπως όλα δείχνουν, η ματαίωση της επιστροφής του κουαρτέτου στην Ελλάδα πάει πίσω την αξιολόγηση, αλλά και τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ που επρόκειτο να λάβει η χώρα μας για να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Οι πιστωτές γνωρίζουν πως όσο αδειάζει η κλεψύδρα, τόσο η ελληνική πλευρά θα επείγεται για συμφωνία, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει αυτές τις υποχρεώσεις, οι οποίες μπορεί με την… πρώτη ματιά το ποσό να φαίνεται μικρό ( οριακά πάνω από τα 6 δις. ευρώ), πλην όμως υπάρχει και ο λογαριασμός με τα χρεολύσια.
Τα τοκοχρεολύσια που βαραίνουν τους Έλληνες πολίτες για τη φετινή χρονιά φθάνουν συνολικά το εφιαλτικό ύψος των 26,1 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Πρόκειται για το άθροισμα όλων των δόσεων που καλείται να καταβάλει η Ελλάδα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που λήγουν στη διάρκεια του έτους, των δανείων της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), των εντόκων γραμματίων, των repos κ.λπ.
Σο παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται επίσης τόκοι ύψους 793 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίοι όμως δεν θα καταβληθούν, λόγω της περιόδου χάριτος που έχει λάβει η χώρα μας. Οι εν λόγω τόκοι αφορούν στο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προς την Ελλάδα με βάση το 2ο Μνημόνιο.
Η πληρωμή τους έχει «παγώσει» το διάστημα 2012-2021 και μεταφέρεται στα επόμενα έτη με το αζημίωτο, δηλαδή με «πανωτόκια»!
Έτσι το κλίμα που σκόπιμα επιχείρησε  να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ότι οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό  προχωρούν κανονικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επικεφαλής των δανειστών θα έρθουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, δεν ευδοκίμησε μετά τα «μαύρα σύννεφα» στο Euro Working Group .
Όλα πλέον θα κριθούν στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου, με τη χώρα μας να ετοιμάζεται να χτίσει γραμμή άμυνας πάνω στις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης καθώς και στη χαμηλότερη των αρχικών προβλέψεων ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015 (0,3%).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης