Τελευταία Νέα
Οικονομία

Saxo Bank: Ο Μάρτιος του 2016 θα είναι πολύ δύσκολος για διεθνείς αγορές και οικονομία

tags :
Saxo Bank: Ο Μάρτιος του 2016 θα είναι πολύ δύσκολος για διεθνείς αγορές και οικονομία
Oλες οι κρίσεις ξεκινούν από το τραπεζικό σύστημα και οι περισσότερες τα τελευταία 40 χρόνια από την Ιαπωνία 
Δύσκολος αναμένεται να είναι ο Μάρτιος του 2016 για τις διεθνείς αγορές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Saxo Bank, Steen Jakobsen.
Όπως υποστηρίζει σε αυτό θα συμβάλλει η νέα άνοδος του αμερικανικού δολαρίου η οποία θα πλήξει τη σταθεροποίηση των εμπορευμάτων, καθώς και την ικανότητα των αναδυόμενων αγορών να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Παρά το ξεκάθαρο παράδειγμα της Τράπεζας της Ιαπωνίας που βασίζεται στο «πώς να μη κάνουμε πράγματα», ο Jakobsen προειδοποιεί ότι κι άλλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιαπωνίας.
Ο Μάρτιος του 2016 λοιπόν θα είναι ένας κρίσιμος μήνας για την νομισματική πολιτική και όπως προειδοποιεί και ο Jakobsen δεν θα είναι μόνο η βρετανική στερλίνα και το αμερικανικό δολάριο ή το ευρώ και το ιαπωνικό γιέν που θα πρέπει να φοβούνται.
Οι τραπεζικές μετοχές των Ιαπωνικών Ιδρυμάτων έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από -20% μετά την εφαρμογή της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων.
Αυτό αναμένεται να συμβεί και στις ευρωπαϊκές τράπεζες ενώ θα ακολουθούσουν και οι αμερικανικές με εξαίρεση τις βρετανικές.
Όμως η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός της αγοράς και η πιθανότητα ενός Brexit προκαλέσει τεράστια ανασφάλεια το επόμενο διάστημα γεγονός που θα μπορούσε να βλάψει τόσο τη στερλίνα όσο και το ευρώ.

chart

Η τοξικότητα του Ιαπωνικού Banking Index είναι κάτω από το 46 %.
Ωστόσο δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι όλες οι κρίσεις ξεκινούν από το τραπεζικό σύστημα και οι περισσότερες τα τελευταία 40 χρόνια από την Ιαπωνία.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν να φοβάται κανείς την Ιαπωνική νομισματική πολιτική.
chart

Άλλωστε η Ιαπωνία οδηγεί τον κόσμο σε μπελάδες.
Στο μεταξύ η στερλίνα βρίσκεται υπό σοβαρή πίεση, καθώς κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008/2009 .

gbp

eurodollar

Ο Jakobsen πιστεύει πάντως ότι η Ασία στηρίζει την γερμανικές αγορές.
Η Κίνα μέσω της ανάπτυξης και της ζήτησης, ενώ η Ιαπωνία, δείχνει σε όλους το αποτυχημένο «μοντέλο του τι δεν πρέπει κανείς να κάνει».
Δυστυχώς, αυτό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει τώρα για τη νομισματική πολιτική της και ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron σε συνεργασία με την ΕΕ θα κάνουν για το μεταναστευτικό αντανακλά τις αποτυχημένες πολιτικές της Ιαπωνίας.
«Για αυτό και ο Μάρτιο θα μπορούσε να είναι ένας κρίσιμος μήνας για τη νομισματική πολιτική» καταλήγει ο επικεφαλής της Saxo Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης