Τελευταία Νέα
Οικονομία

HSBC: Σε 94 δισ δολ. το δημόσιο χρέος των χωρών του Κόλπου μετά την κατρακύλα του πετρελαίου

HSBC: Σε 94 δισ δολ. το δημόσιο χρέος των χωρών του Κόλπου μετά την κατρακύλα του πετρελαίου
Η ύφεση της οικονομίας τους είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 12 ετών ενω τεράστια είναι η εκροή κεφαλαίων 
Οι Αραβικές χώρες του Κόλπου από πανίσχυρες οικονομικά μέχρι σήμερα μπορεί να βρεθούν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη στα επόμενα δύο χρόνια.
Να αδυνατούν να καλύψουν το χρέος του που ανέρχεται σε 94 δισ δολάρια καθώς η ανάπτυξη στις αραβικές χώρες παρουσιάζει επιβράδυνση την ώρα που μιάνετε η πιστοληπτική τους ικανότητα, σύμφωνα με την HSBC Holdings Plc.
Οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του κόλπου, κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους με 52 δις δολάρια σε ομόλογα και 42 δις δολάρια από δάνεια αναφέρει σε έκθεση της η HSBC.
«Οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν ήδη δημοσιονομικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 395 δις δολαρίων ενώ οι προσδοκίες ότι τα ελλείμματα αυτά θα είναι προσωρινά και θα καλυφθούν από την πώληση αμερικανικών χρεολυσιών μέσα στο 2016-2017 δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται» δηλώνει ο Simon Williams,, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για τη Μέση Ανατολή.
«Με τις χώρες του Κόλπου να λειτουργούν ως μια ενιαία πιστωτική αγορά, η πρόκληση αναχρηματοδότησης κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει πολύ πιο αισθητή σε όλα τα κράτη ενώ θα επιδεινώνεται από τη μείωση της περιφερικής ρευστότητας, την αύξηση των επιτοκίων και τις πρόσφατες υποτιμήσεις» υποστήριξε ο Williams.
Τα κράτη του κόλπου παρότι εξακολουθούν να παράγουν περίπου το ένα τέταρτο του πετρελαίου παγκοσμίως, έχουν αναγκαστεί να λάβουν πρωτοφανή μέτρα για τα δεδομένα τους για να καλύψουν τις δημοσιονομικές τους ανάγκες μετά τη ραγδαία πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου.
Υπολογίζεται ότι η ύφεση στην οικονομία τους είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 12 ετών.
Οι χώρες του κόλπου, στις οποίες περιλαμβάνονται ακόμη η Σαουδική Αραβία και το Ομάν, έχουν επίσης πληγεί από τη μείωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας ενώ παρατηρείται εκροή δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις τράπεζες τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης